Placek kukurydziany z serem i orzechami

Lubicie połączenie orzechów z serem? Ja bardzo lubię i dlatego dziś postanowiłam połączyć te dwa smaki i zrobić sobie pyszne i w miarę zdrowe śniadanie. Sok pomarańczowy Hortex idealnie współgrał ze smakiem tego placka. A Wy co dobrego zajadacie na śniadanie? 🙂

Składniki:

– 120g twarożku typu grani
– 35g twardego sera żółtego ( u mnie gouda) +20g sera żółtego na wierzch
– 20g orzechów włoskich
– 25g mąki kukurydzianej ( można zastąpić inną)
– 1 jajko
– przyprawy wg smaku ( u mnie szczypta soli i kurkuma)


Jajko rozbełtać z przyprawami, dodać twarożek, 35g sera startego na tarce na drobnych oczkach, posiekane orzechy i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch się zetnie posypać serem startym na drobnych oczkach i smażyć przez kolejne 2 minuty. Smacznego
🙂

Placek kukurydziany z serem i orzechami
Placek kukurydziany z serem i orzechami
Placek kukurydziany z serem i orzechami
Placek kukurydziany z serem i orzechami
Wiosenny konkurs od Matki Natury Smaczne a nie tuczy 🙂
Please follow and like us:

1 thought on “Placek kukurydziany z serem i orzechami”

  1. Pingback: Placek kukurydziany z serem i orzechami | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.