Kopytka ruskie z tymiankiem

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna.
Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste i aromatyczne. 
Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami.
P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪




 Składniki:
  • 1 kg ziemniaków (po obraniu)
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na złoto-brązowy kolor na rozgrzanym oleju. Studzimy.
Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Do ziemniaków dodajemy twaróg, również przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajko, smażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i tymianek.
Zagniatamy ciasto, tworząc duży rulon. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Rulon tniemy w plastry i z każdego plastra formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Podgrzewamy na małym ogniu, aż bułka lekko się zarumieni, cały czas mieszając, by się nie przypaliła.

Ugotowane kopytka wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i polewamy masełkiem z bułką tartą.













Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny