Skip to content

Wiosenna sałatka ze śledziem

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Powoli wita nas wiosna. Forsycja w ogrodzie nieśmiało pokazuje pierwsze kwiatuszki, a żonkile przy kwieciarniach proszą się o to, by wziąć je do ręki. Nawet w ogródku warzywnym pokazał się pierwszy szczypiorek. Taki prawdziwy, pachnący i naprawdę szczypiący. To wszystko sprawia, że szukamy nowalijek. Dlatego nim na blogu zacznę na dobre wielkanocne wpisy, chciałabym Was zaprosić jeszcze na wiosenną sałatkę.

Sałatka jest bardzo lekka i prosta, bo w jej składzie znajdziecie sałatę lodową, jajka, rzodkiewkę, pomidory, ogórka zielonego i śledzie. Ale co ciekawe, śledzie dodajemy już w sosie śmietanowym, dzięki czemu nie ma potrzeby przygotowywania żadnego sosu. ​ Filety śledziowe z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym SEKO​ to wiosenna nowość od tej znanej marki. Moim zdaniem to jeden z ich najsmaczniejszych produktów. Filety śledziowe w sosie śmietanowym z pomidorami i szczypiorkiem to propozycja, która nie tylko jest smaczna sama w sobie, ale też idealnie pasuje jako dodatek do sałatek. Sos jest aromatyczny, lekko pikantny, ale też delikatny. Nie trzeba go niczym doprawiać. Wystarczy otworzyć pudełko i śledzie z całą zawartością przełożyć do sałatki, po czym zamieszać.

Jednocześnie cieszę się, że dzięki takim prostym pomysłom, moje dzieci jedzą zdrowe ryby. Ta rybna wersja sałatki jest równie smaczna, jak ta z np. smażonym kurczakiem, a zdecydowanie lepiej wpływa na odporność i gospodarkę witamin.

Wiosenna sałatka ze śledziem

Składniki na 1 sporą salaterkę


Wiosenna sałatka ze śledziem – składniki:

  • pół główki niedużej sałaty lodowej
  • pół ogórka zielonego
  • pomidor malinowy
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 5 jaj przepiórczych lub bażancich
  • Filety śledziowe z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym 250 g SEKO – ​ 1 opakowanie.

Wiosenna sałatka ze śledziem – wykonanie:

Sałatę pokroić w kostkę i włożyć na dno naczynia. Ogórka obrać ze skórki i posiekać na drobne plasterki, po czym wyłożyć na sałatę. Pomidora pokroić w kostkę a rzodkiewkę na cienkie talarki. Dodać do miski. Na te składniki wyłożyć ​ filety śledziowe z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym SEKO​ .
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przeciąć na pół. Ułożyć na sosie. Całość posypać szczypiorkiem.

Wiosenna sałatka ze śledziem to propozycja, którą układam warstwowo, a dopiero przy podaniu składniki łączę 🙂
Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *