Pikantny indyk sezamowy z warzywami

Jedna porcja ma:

Kalorie 785kcal
Węglowodany 95 g węgli
Białko 58 g białka
Tłuszcze 24 g tłuszczu
2 porcje

Warzywa

424 kcal
550 g ziemniaków
225 kcal
300 g groszku cukrowego zielonego
-
0,5 łyżeczki soli
10 kcal
0,5 łyżeczki cukru
74 kcal
1 łyżeczka masła
26 kcal
2 łyżeczki parmezanu
18 kcal
130 g ogórków szklarniowych
25 kcal
1 łyżka śmietany 12%
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)

Mięso

336 kcal
400 g polędwiczek z indyka
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
papryka słodka (mielona)
-
pikantna przyprawa do kurczaka
90 kcal
1 łyżka oleju rzepakowego
32 kcal
1 szt. cebuli czerwonej
32 kcal
3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
161 kcal
3 łyżki oleju sezamowego
12 kcal
2 łyżki octu balsamicznego
72 kcal
1,5 łyżki cukru trzcinowego
3 kcal
0,5 łyżeczki suszonych papryczek chili, otartych z pestkami
32 kcal
1 łyżeczka sezamu
-
zielone pędy cebuli

Cały przepis ma:

  • 1571 kcal
  • 190 g węgli
  • 117 g białka
  • 48 g tłuszczu
  1. Mięso z indyka pokroić poprzecznie w cienkie plasterki.
    Posypać szczyptą soli, pieprzem oraz niewielką ilością słodkiej papryki i pikantnej mieszanki przypraw.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć.
  3. Dodać mięso i smażyć do momentu aż zmieni kolor, co jakiś czas mieszając.
  4. W miseczce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, ocet balsamiczny i cukier trzcinowy. Wlać na patelnię.
    Dodać otartą papryczkę chili.
    Podsmażać do momentu, aż sos się zredukuje i mięso zrobi miękkie.
  5. Na koniec dodać sezam i 2 łyżki posiekanych, zielonych pędów cebuli.
  6. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć na talerze.
  7. Groszek cukrowy umyć. Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli (po 1/2 łyżeczki), wrzucić groszek. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić.
    Rozgrzać patelnię, roztopić łyżeczkę masła, wrzucić groszek i podsmażać przez około minutę na dużym ogniu.
    Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem.
  8. Ogórka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wyłożyć na talerze, polać śmietaną i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.
  • Pikantny indyk sezamowy z warzywami

Pikantny indyk sezamowy z warzywami

Jedna porcja ma:

Kalorie 785kcal
Węglowodany 95 g węgli
Białko 58 g białka
Tłuszcze 24 g tłuszczu