Bezglutenowy Jabłecznik

by - 3/16/2019 12:02:00 AM

Pyszny, żółciutki jabłecznik bezglutenowy :)
Ciasto w konsystencji jest delikatniejsze, bardziej sypkie od tego tradycyjnego, ale smaczne i każdemu polecam wypróbować :)














Składniki na tortownicę o śred. 22 cm:

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko 
  • 1 jajko kl L
  • 150 g masła
  • ewentualnie 1/2 lub 1 czubata łyżka śmietana 18%
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • odrobina białka do posmarowania ciasta
  • 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • cynamon
1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest jeszcze za suche, nie chce się zlepić dodajemy śmietany) i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą).
 Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut.
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę zamrożonego ciasta.



Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut grzanie góra dół.

Podobne Posty

16 comments

  1. Uwielbiam wszystkie jabłeczniki :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham jabłeczniki :-) Iwonko twój wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam Ci wypróbować Marzenko :-)

      Usuń
  3. Dużo ostatnio piekę, a raczej eksperymentuję z ciastem bezglutenowy i faktycznie zawsze wychodzi o wiele bardziej kruche i suche, ale i tak znika bardzo szybko:)
    przepis zapisuje i za pewne wypróbuję, bo szarlotki kochamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, są suchsze, ale każdy musi przetestować czy mu posmakuje. Nam najbardziej smakowało przez pierwsze dwa dni :)

      Usuń
  4. Piękny kolor dzięki tej mące. Chętnie zjadła bym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, kolorek tak , jak przy zachodzącym słońcu :)

      Usuń
  5. Następnym razem, zrobię taką szarlotkę, pyszny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To są zdecydowanie moje smaki. Ciasto wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych