sobota, 16 marca 2019

Gulasz wieprzowy klasyczny.


Tradycyjny gulasz wieprzowy. Taki jak gotowała moja babcia, mama i często gotuję i ja. Prosty, smaczny, bez zbędnych dodatków, Klasyczny. Polecam :)

Składniki:
- 70 dag mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka )
- czosnek mielony
- czerwona mielona papryka
- kminek mielony
- majeranek
- sól
- śmietana 18%
- maka 1 łyżka
- olej

Wykonanie
Mięso oczyszczam, odkrawam zbędne błonki i tłuszczyk. Kroję w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam mięso, dodaję wszystkie przyprawy, mieszam aż straci różowy kolor i ładnie się opiecze ze wszystkich stron. Zrumienione mięso podlewam wrzącą, przegotowaną wodą ( nie dużo tylko tyle aby w połowie przykryło mięso ). Zmniejszam gaz, patelnie przykrywam pokrywką i całość duszę do miękkości. Do miękkiego mięsa dodaję  śmietanę rozrobioną z mąką. Mieszam i gotuje jeszcze ok. 3 minuty.
Taki gulasz podaję w zależności od smaku : z tłuczonymi ziemniakami, kaszą, ryżem czy pieczywem.
Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie obiadki☺☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek, do tego ziemniaczki i buraczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie powracać do takich klasycznych dań, to jak powrót do rodzinnego domu na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile tej śmietany? Cała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 2-3 łyżek rozrobionych z mąką i wodą.

      Usuń
  5. Taki gulasz mogę jeść bez opamiętania :D

    OdpowiedzUsuń