Uwielbiam marynowane tofu z dodatkiem imbiru, czosnku i sosu sojowego. Przysmażone na złoty kolor z chrupiącą skórką jest tak dobre, że można je zajadać bez jakichkolwiek dodatków. Chociaż sam takie marynowane tofu zwykle podaję w towarzystwie różnych warzyw. Świetnie komponuje się z brokułem, kapustą pak choi, czy dowolnymi warzywami korzeniowymi. Można też je podać z dowolnym azjatyckim makaronem — vermicelli, soba, udon, czy chow mein sprawdzą się znakomicie. To już kwestia Waszego gustu i tego, co akurat macie pod ręką. Najbardziej jednak lubię zestawiać marynowane tofu z makaronem ryżowym, który świetnie chłonie smaki i brokułem, który wraz z podprażonym na złoto sezamem smakuje wprost znakomicie. To świetny pomysł na szybki wegański obiad, czy lunch do pracy, który można zabrać ze sobą w pudełko. Do dania najlepiej wykorzystajcie tofu wędzone, które już samo w sobie ma przyjemny dymny aromat, a dodatki przypraw jeszcze bardziej go podkręcą. Pycha! Marynowane tofu z makaronem ryżowym i brokułem możecie przygotować w niecałe 30 minut, więc nie ma na co dłużej czekać! Wypróbujcie przepis już dziś! 🙂
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 400 g tofu wędzonego
- 400 g makaronu ryżowego
- 5 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
- szczypta płatków chili
- olej kokosowy lub sezamowy do smażenia
- sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Czosnek i imbir zetrzyj na tartce. Połącz z sosem sojowym, octem ryżowym, syropem z agawy i płatkami chili. Tofu pokrój w sporą kostkę i zalej połową marynaty.
- Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo na parze lub w lekko osolonym wrzątku. Najlepiej jest go odcedzić i wrzucić wprost do lodowatej wody, dzięki czemu zachowa kolor.
- Makaron ryżowy ugotuj do miękkości wg przepisu na opakowaniu.Następnie wymieszaj z pozostałą marynatą.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć tofu. Przysmaż na złoto. Połącz z brokułem i makaronem ryżowym. Danie podawaj z sezamem podprażonym na suchej patelni.
13 komentarzy
Pycha! To jest danie dokładnie w naszych smakach 🙂
To super! Bardzo mnie to cieszy 😉
Ale to jest pyszne 😋 dzięki za ekstra przepis.
Pozdrawiam
Ale to jest pyszne 😋 dzięki za ekstra przepis.
Pozdrawiam
Bardzo miło mi to Kasiu słyszeć! Dziękuję i również pozdrawiam! 🙂
Smaczne. Pozdrawiam 🙂
Cieszę się! 🙂
Ile te tofu ma sie moczyc w marynacie?
Ja zwykle moczę je tylko do momentu smażenia, czyli tyle, ile zajmuje ugotowanie brokuła i makaronu ryżowego.
Przepyszne danko, robimy z mamą kolejny raz 🙂 Za pierwszym nie miałyśmy oleju sezamowego, ale dziś spróbujemy jak smakuje.
Super, bardzo się cieszę, że danie Wam smakuje. 🙂 Olej sezamowy nie jest konieczny, ale wydaje mi się, że dodaje daniu przyjemnego smaku. 😉
Bardzo smaczne danie! Kocham brokuły i tofu 😍 ale jak dla mnie trochę z mało marynaty do takiej ilości makaronu.
Cieszę się, że smakowało. 🙂 Co do marynaty to chyba faktycznie jest jej dość oszczędnie. Sam dolewam później do talerza jeszcze kilka łyżek sosu sojowego, ale stwierdziłem, że na potrzeby przepisu to będzie bezpieczna ilość. Jednak zawsze można ją zwiększyć. 😉