Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym z warzywami
Ostatnio bawię się trochę kuchnią wegańską i okazuje się, że ma ona naprawdę dużo do zaoferowania i jest bardzo smaczna. Szczególnie upodobałam sobie cieciorkę, która smakuje mi chyba w każdej postaci. Ta w sosie słodko-kwaśnym jest i dobra i dodatkowo szybka w przygotowaniu.
Składniki:
(na dwie osoby)
Ciecierzyca
100 g suchej ciecierzycy lub 1 puszkę
po łyżeczce czosnku granulowanego i papryki wędzonej w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
Sos
2 łyżki oliwy z oliwek
kawałek świeżego imbiru
łyżeczkę mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu winnego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu klonowego
7 łyżek wody po ciecierzycy
Warzywa
po pół papryki żółtej, czerwonej i zielonej
pół cebuli
200 g fasolki szparagowej
świeża lub suszona kolendra
Dodatkowo:
60 g kaszy bulgur (lub innej)
łyżka sezamu
Wykonanie:
Jeśli używasz suchej ciecierzycy to należy ją namoczyć wcześniej co najmniej przez 12 godzin, a następnie przez godzinę gotować. Ciecierzycę z puszki odsączyć (nie wylewać zalewy).
Ciecierzycę łączymy w misce z przyprawami i olejem po czym smażymy na patelni przez około 5 minut. Sos mieszamy w osobnej miseczce, dodajemy do ciecierzycy i smażymy kolejne 5 minut, aż zgęstnieje.
Gotujemy kaszę.
Fasolkę gotujemy. Papryki i cebulę kroimy i podsmażamy na osobnej patelni z kolendrą nie za długo, aby zachowały chrupkość. Mieszamy z ugotowaną fasolka.
Na talerz wykładamy kaszę, ciecierzycę i warzywka. Ciecierzycę posypać sezamem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz