Ciasto kokosowo orzechowe

Świetne ciasto połączenie masy a'la bounty i słodkiego karmelu oraz orzechów. Ważne aby masę kokosową robić w większym garnku najlepiej z podwójnym dnem ponieważ łatwo ją przypalić. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm.


Składniki:
na biszkopt
6 jajek
5 łyżek cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę kokosową
750 ml mleka
300 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
250 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

na krem
1 puszka kajmaku
250g masła
300g posiekanych orzechów włoskich




Wykonanie:
Z podanych składników upiecz biszkopt. Po ostudzeniu przekroić go na 2 blaty.
Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotować z masłem, i cukrem, gdy masło się roztopi wsypać kokos, chwilkę go pogotować, pod koniec dodać zawiesinę z mleka i mąki. Ciepłą masę wyłożyć na nawilżony herbatą lub przegotowaną wodą biszkopt, przykryć drugim i również go zwilżyć.
Masło zmiksować z kajmakiem, otrzymanym kremem posmarować górę ciasta następnie posypać je posiekanymi orzechami.

Zobacz też:





Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥