wtorek, 12 marca 2019

Ciasto lion




Kolejne pyszna ciach,ale jak mogłoby być inaczej skoro składa się na nie lekki biszkopt,bita śmietana,herbatniki,ryż preparowany z masą kajmakową i batoniki liony....mniam,polecam





Składniki:
  • na biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • na masę śmietankową:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • Dodatkowo:
  • 100 g ryżu preparowanego
  • 1 puszka  kajmaku (510 g)
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 opakowania kakaowych herbatników
  • 4 batony Lion


Przygotowanie:
Zaczynamy od biszkoptu,który bardzo ładnie rośnie nawet bez proszku do pieczenia.
Tradycyjnie oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli,jak są już ubite to dodajemy po trochę cukru(zmieszanego z cukrem waniliowym) i po jednym żółtku,dalej miksując.następnie dodajemy mąki wymieszane ze sobą i mieszamy ale już delikatnie drewnianą łyżką.
Wylewamy na blaszkę (22x33) wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy 35 min w 170 stopniach,(oczywiście góra/dół)
Mieszamy masę kajmakową z ryżem dokładnie.Ubijamy schłodzoną śmietankę,jak zaczyna gęstnieć to dodajemy cukier puder i mascarpone.Do szklanki wody wciskamy sok z całej cytryny .
Ostudzony biszkopt przekrajamy na 2 części w blaszce z powrotem układamy  dolną część biszkoptu ,nasączamy wodą z cytryną,na to wykładamy ryż z kajmakiem,wyrównujemy dokładnie na to układamy herbatniki kakaowe,na to wykładamy 2/3 kremu śmietanowego,na to druga część biszkoptu  i znowu nasączamy wodą z cytryną.Na wierzch wykładamy pozostały krem śmietanowy i układamy pokrojone w plasterki batoniki Lion.Ciasto schładzamy w lodówce minimum kilka godzin a najlepiej całą noc.
Smacznego!!!


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!