3/12/2019

3/12/2019

Orkiszowe muffinki cynamonowo-jabłkowe z kruszonką





Jabłka i cynamon to raczej jesienne smaki, ale myślę, że teraz, kiedy jeszcze trudno o świeże, dobre owoce też się sprawdzą. Zresztą kto by odmówił takiej pachnącej, ciepłej muffince :-) ? Więc zachęcam, przygotujcie je sobie, a wiosenne przesilenie i tym podobne spadki nastrojów na pewno nie będą Wam groziły ;-)

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki orkiszowej tortowej
  • 1/2 kostki masła (należy je roztopić)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 jabłka
  • łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • na kruszonkę: 1/3 szklanki mąki krupczatki, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/3 kostki masła

Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę.
Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach tak, aby powstały na drobne grudki. Wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przesiewamy mąkę orkiszową, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka z masłem i mlekiem. Mokre składniki przelewamy stopniowo do suchych cały czas mieszając rózgą. Mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy jabłka. Delikatnie mieszamy łopatką, przekładamy do papilotek. Wierzch posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20-30 minut.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam muffinki ! wypróbuję ten przepis przy pierwsze możliwej okazji :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, mam nadzieję, że Ci posmakują :-) Pozdrowienia!

      Usuń