Menu

Zupa fasolowa na łopatce

Zupa fasolowa na łopatce to pyszne danie jednogarnkowe, które świetnie syci i rozgrzewa. Fasola zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego, witamin (B1) i pierwiastków mineralnych (wapń, potas, fosfor).

Fasolówka z mięsem z łopatki
Fasola uważana jest za dość ciężkostrawne warzywo i część osób jej unika. Aby pozbyć się z fasoli właściwości gazotwórczych, należy ją wcześniej namoczyć i nie gotować w tej samej wodzie, w której była moczona. Fasola będzie również przez nasz organizm lepiej trawiona, gdy odpowiednio przyprawimy danie z jej dodatkiem. W tym przypadku najlepiej sprawdza się kminek, cząber i majeranek.
U mnie wszyscy bardzo lubią dania z dodatkiem fasoli. Tym razem zrobiłam danie jednogarnkowe, taką fasolówkę z mięsną wkładką. Polecam, zwłaszcza gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni przy garnkach.

Ilość porcji: 3 litry
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki na zupę fasolową na łopatce:

  • 900 g łopatki wieprzowej
  • 400 g fasoli Jaś karłowy
  • 2 ziemniaki
  • pietruszka 
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia selera
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka cząbru 
  • pieprz naturalny i sól do smaku 

Jak zrobić zupę fasolową na łopatce?

  1. Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez około 12 godzin, wody powinno być około 5 cm ponad ziarno. Po napęcznieniu fasolę przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, aby fasola była nią pokryta. Dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować pod przykryciem około 30 minut.
  2. Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podsmażone mięso dodać do gotującej się fasoli i dusić pod przykryciem około 30 minut.
  3. Cebulę i czosnek obrać, po czym drobno pokroić, podsmażyć i dodać do mięsa.
  4. Warzywa obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z fasolą. 
  5. Gdy fasola i warzywa będą już miękkie dodać przyprawy i dusić jeszcze około 10 minut.
  6. Fasolówki nie ma potrzeby zagęszczania, gdyż sama fasola i ziemniaki po ugotowaniu wystarczająco zagęszczają zupę.
  7. Zupa fasolowa na łopatce wychodzi dość gęsta, takie danie jednogarnkowe z wkładką z mięsa.

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry