niedziela, 10 marca 2019

Zupa Nic

Słodka zupa mleczna z dodatkiem żółtek doprawiona cukrem i wanilią podana z parzonymi na mleku ubitymi białkami. Ach... Smaki mojego dzieciństwa.Banalnie prosta, idealna dla łasuchów na śniadanie czy deser.
500 ml. mleka
2 jajka L
1 łyżka cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
1 łyżeczka cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, można dodać odrobinę cukru.
Mleko podgrzewamy na bardzo  małym ogniu w garnku z podwójnym dnem. Dodajemy cukier waniliowy ewentualnie prawdziwą wanilię,cukier,mieszamy.
Na bardzo gorące mleko delikatnie pyrkające układamy łyżeczką pianę z białek, zaparzamy chwilę obracamy na drugą stronę. Gotowe pianki przekładamy na talerz.
Żółtka rozbełtać widelcem i wlewać strumieniem na gorące mleko energicznie mieszając, podgrzewamy chwilę. Podajemy z przygotowanymi wcześniej piankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz