Chałka to jeden z najpopularniejszych i najczęściej powtarzanych przez Was przepisów z bloga! I nie ma w tym nic dziwnego, bo ten drożdżowy warkocz o żydowskim rodowodzie jest moim zdaniem ponadczasowy. Dla mnie chałka mogłaby być spokojnie podstawą mojego wyżywienia. Jeszcze ciepła, pokrojona na kromki i posmarowana solidną porcją masła, albo podana z dżemem jest zwyczajnie najlepszym, co może nas rano spotkać. 🙂 Bardzo lubię klasyczną chałkę z kruszonką, jednak czasem lubię trochę poeksperymentować. Tym razem inspiracja naszła mnie wprost z kraju kwitnącej wiśni. Zielona herbata matcha, którą na zachodzie z coraz większym zamiłowaniem wykorzystujemy do deserów oraz wypieków nie tylko pięknie barwi drożdżowe ciasto, ale także nadaje mu świeży herbaciany aromat. Dodatkowo swoją chałkę posypałem odrobiną sezamu, który złocąc się podczas pieczenia, przepełnia dom przecudnym aromatem. Jeśli tak, jak ja, kochacie świeże domowe pieczywo, to przygotujcie ciasto drożdżowe jeszcze tego wieczoru. Wstawcie je do lodówki, a rano zaplećcie warkocz. Ciepła chałka o poranku wynagrodzi Wasze trudy i sprawi, że dzień będzie piękniejszy! 🙂
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej
- 10 g zielonej herbaty matcha
- 200 ml letniej wody
- 50 g roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych)
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka + 1 żółtko do posmarowania
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka sezamu
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Wlej do miski miksera, dodaj roztopione i przestudzone masło, żółtka oraz cukier. Wszystko połącz ze sobą.
- Następnie wsyp przesianą mąkę, zieloną herbatę oraz dodaj sól. Wymieszaj najpierw masę dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut.
- Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne. Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej olejem.
- Ciasto na chałkę odstaw na całą noc do lodówki do wyrośnięcia. Pamiętaj, aby miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, aby nie wyschło.
- Ciasto na chałkę wyjmij rano i podziel na 4 równe porcje. Uformuj z nich wałeczki o długości około 25 cm i zapleć z nich warkocz. Gotową chałkę umieść na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- Kolejno chałkę przełóż na blachę i posmaruj roztrzepanym żółtkiem i oprósz ziarnami sezamu. Piekarnik nastaw do 180ºC. Chałkę piecz 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
2 komentarze
Jeden naturalny barwnik a jak fajnie może przepis urozmaicić 🙂
Zdecydowanie tak i w dodatku, jak fajnie smakuje <3