Babeczki z dżemem, różą i bitą śmietaną

Babeczki z dżemem, różą i bitą śmietaną  Proste, a jednak wyjątkowe 🙂 Możecie je podać ukochanej osobie. Różowe papilotki, płatki róż, pyszny truskawkowy dżem i mała porcja bitej śmietany. Czyż to nie brzmi doskonale? 🙂 Babeczki, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. A efekt? Zresztą spójrzcie sami 😉 Tu nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Prosto, a jak ślicznie i pysznie. Kto się skusi?

W przepisie na babeczki użyłam dżemu truskawkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny. My go uwielbiamy!

Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru (zwykły, trzcinowy lub inny używany)
  • 2 jajka klasy M
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego lub waniliowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżeczek dżemu truskawkowego słodzonego fruktozą Bartfan
  • bita śmietana (zwykła lub ubita gęsta część mleczka kokosowego)
  • jadalne płatki róż

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy 2 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie energicznie mieszamy składniki (ja używam ręcznej trzepaczki, ale można użyć tu miksera). Następnie wlewamy nasze masło, mieszamy. Kolejno dosypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat, mieszamy do połączenia składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po około łyżce masy, łyżeczkę dżemu i resztę masy (do około 3/4 wysokości). W tym wypadku dżem będzie przy spodzie, jeśli chcecie by był wyżej nakładamy na spód ciut więcej masy, dżem i resztę masy. Babeczek wyjdzie około 8 (w zależności od wielkości papilotek). Ja do połowy babeczek dodaję poza dżemem również niedużą ilość jadalnych płatków róży.

Formę z babeczkami wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Babeczki studzimy, a następnie dekorujemy porcją bitej śmietany (klasycznej lub kokosowej) i jadalnymi płatkami róż.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz