Dziś na blogu słodkości. Pyszne i wilgotne muffiny z jabłkami i cynamonem, które robi się dosłownie w chwilę, nawet bez użycia miksera. Natknęłam się na ten przepis na tym blogu i zachwyciła mnie prostota jego wykonania. Zrobiłam i polecam gorąco, rozeszły się jeszcze ciepłe:) Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Muffiny z jabłkami i cynamonem
(12 sztuk)
Składniki:
- 2 jabłka, obrane i starte na tarce
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 250 g mąki
- 50 g mielonych migdałów (można pominąć)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 20 g posiekanych migdałów do posypania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Natłuść lub wyłóż papilotkami formę do muffinów.
- W średniej misce wymieszaj masło, mleko, jajka do uzyskania jednolitej masy.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
- Do suchych składników dodać mokre składniki wraz z tartymi jabłkami i miodem i wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
- Wyłóż ciasto do przygotowanej formy, posyp posiekanymi migdałami i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut lub do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.
- Posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Apple cinnamon muffins
(12 muffins)
Ingredients:
- 2 apples, peeled and grated
- 100 g butter, dissolved
- 2 eggs
- 125 ml of milk
- 250 g flour
- 50 g ground almonds (optional)
- 1 tablespoon of vanilla sugar
- 1 teaspoon of cinnamon
- 1 teaspoon of baking powder
- 1 teaspoon of baking soda
- 150 g brown sugar
- 2 tablespoons of honey
- 20 g of chopped almonds
- powdered sugar for servings
Preparation:
- Preheat the oven to 190 oC and grease muffin tin.
- In a medium bowl, mix butter, milk and eggs.
- In a second bowl, mix flour, ground almonds, vanilla sugar, cinnamon, baking powder, baking soda and sugar.
- Add the wet ingredients along with grated apples and honey to the dry ingredients and mix with a wooden spoon only just to combine.
- Transfer the dough into prepared tin, sprinkle with chopped almonds and place in the preheated oven. Bake for 25 minutes or until baked inside.
- Sprinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!
Karolina says
Wspaniale wyglądają te muffiny 🙂 Chętnie spróbuję tego przepisu!