Kotlety mielone z szynki z brokułem

Nigdy nie kupuję mięsa mielonego , ponieważ jak mówiła moja babcia jest tam zmielony pies z budą i łańcuchem. Jeżeli robię już coś z mielonego, po prostu mielę taki taki kawałek mięsa, jaki mi akurat pasuje. Mam z tego dwie korzyści po pierwsze wiem co jem, po drugie odpowiednio do dania mogę zmielić karkówkę, szynkę czy łopatkę.
Aby uniknąć nudy w kuchni wystarczy nawet najpopularniejsze danie troszkę urozmaicić i mamy pyszny obiad. Tym razem padło na klasyczne mielone. No, ale żeby nie były już takie klasyczne wsadziłam do środka różyczki brokuła. Wyszło smacznie i ciekawie.Tak przygotowane kotlety to również fajny sposób na przemycenie dzieciom warzyw.


400 g szynki wieprzowej
150-200 g świeżego lub mrożonego brokuła
1 cebula
1 mała kajzerka
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia




  • Kotlety mielone z szynki z brokułemBrokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować na półtwardo w posolonej wodzie, zahartować zimną wodą.Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielić również namoczoną i odciśniętą kajzerkę.
  • Kotlety mielone z szynki z brokułem Cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa z bułką. Dodać również natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę. Na zwilżone wodą dłonie nabierać porcje mięsa i wkładać do środka różyczki brokuła, dokładnie zakleić, uformować kotleciki.
  • Kotlety mielone z szynki z brokułemKotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym, oleju. Podawać gorące. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne