Prosta pizza z szynką, papryką i pieczarkami Lubicie pizze? My uwielbiamy w szczególności tą domową. Jej przygotowanie naprawdę jest proste. Podstawą oczywiście jest ciasto 🙂 A dodatki? Te możecie dowolnie zmieniać. I to właśnie główna przewaga domowej pizzy. My niekiedy robimy pizze w kilku wariantach. Na połowie moje ulubione dodatki, a na drugiej męża 😉 Dziś jednak prosta pizza z szynką, papryką i pieczarkami. Wyszła pyszna i … jak zawsze znikła bardzo szybko 😉
Rada! Do pizzy najlepiej używać sera mozzarella. Ja dziś niestety nie miałam.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- większa szczypta soli Skworcu
- pół łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
- 40 g świeżych drożdży
- 1/4 czerwonej papryki
- kilka pieczarek
- 2 szczypty suszonej bazylii Skworcu
- 4-5 plasterków szynki
- żółty ser (polecam tu mozzarelle, ja dziś nie miałam)
- gęsty ketchup, sos do pizzy itp
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i całość mieszamy. Odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, szczyptę soli i szczyptę suszonej bazylii, wlewamy nasze drożdże. Całość zagniatamy dokładnie ręką (chwilę, to zajmuje). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, można go włączyć na chwilę pod koniec pieczenia).
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość), układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.
Pizze smarujemy gęstym ketchupem lub sosem pomidorowym (co mamy pod ręką). Posypujemy startym żółtym serem (polecam tu jednak mozzarelle, ja dziś nie miałam) i układamy na wierzch plasterki obranych pieczarek, szynkę (u mnie pokrojona w półplasterki), pokrojoną paprykę. Całość posypujemy szczyptą suszonej bazylii, a następnie resztą sera. Rada: Jeśli używacie mozzarelli starczy ją dać w większej ilość wyłącznie na dno i na to składniki.
Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 10-12 minut. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika (w jednych piecze się krócej w innych czas należy lekko wydłużyć).
Smacznego