Menu górne

Pączki z Toffi (Pączki z Kajmakiem)


Najlepsze! Cudowne! Przepyszne! 
Zapraszam po przepis na domowe pączki z toffi. Są obłędne! Pięknie wyrastają, nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia i ..... mają tą cudowną obrączkę :) Niczym certyfikat dobrej jakości :)
 Są leciutkie, puchate - rozpływają się w buzi. 
Tym razem, po posmarowaniu pomadą cukierniczą, wypełniłam je
 moim ulubionym nadzieniem czyli Toffi. 
Możecie użyć zwykłej masy kajmakowej, lub zmiksować ją ze śmietanką czy masłem. W każdej z tych trzech wersji smakują fantastycznie.
Po prostu - Najlepsze na świecie pączki z toffi!
 Koniecznie musicie spróbować!



Składniki na około 30-40 pączków z toffi:
  • 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1-1,5 kieliszka spirytusu
  • szczypta soli
  • 5-6 paczek smalcu - do smażenia
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki. Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki przesiać dwa razy. Jajka i żółtka  ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko.
Kiedy składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone ciepłe masło. Na końcu dodać partiami spirytus. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość około 3 cm. Wykrawać szklanką pączki, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Bardzo powoli można już rozgrzewać smalec :)
Smażenie:
Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.


JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ
Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków: 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 170 ml wody
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni. Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min., do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru. Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały) a następnie nadziewam.


Składniki na Krem Toffi:
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowa)
  • 200 ml śmietanki 30% (lub opcjonalnie 50 g masła + 1 łyżka cukru)
Pączki można wypełnić tylko masą kajmakową lub zrobić z niej "toffi". Śmietankę i masę kajmakową dobrze schłodzić w lodówce. Ubić śmietankę na sztywno, następnie dodawać po łyżeczce masę kajmakową. Uzyskanym kremem nadziewać pączki.
 Jeśli wolicie użyć masła - składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce masę krówkową. Nadziewamy paczki!

 


Spróbujcie również:

https://natomamochote.blogspot.com/2017/01/najlepsze-domowe-paczki.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/paczki-z-bita-smietana.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/mae-paczuszki-z-marmolada.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/paczki-z-czekolada.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/paczki-z-marmolada-rozana-i-lukrem.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/paczki-z-malinami-i-rumowym-lukrem.html




2 komentarze:

  1. Co prawda jesteśmy już po Tłustym Czwartku, ale takie pączki z chęcią zjedlibyśmy do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) o tej porze roku, do dobrej kawy taki pączek pasuje najbardziej :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)