niedziela, 3 marca 2019

Postne jedzonko


Na piątkowy obiad miałam pyszne a zarazem lekkie naleśniki. Pomyślałam sobie, że może i Wy zechcielibyście takich spróbować, więc ten wpis poświęcony będzie postnemu jedzonku. No i jest to świetna forma przemycenia warzyw w posiłku.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml oleju
  • woda mineralna (tyle by ciasto było lejące)
  • troszkę cukru
  • troszkę soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypior
  • kapusta pekińska (zielone części)



Mieszamy wszystkie sypkie składniki (bez sody) i dodajemy płynne. Odstawiamy na 30 minut, a potem dodajemy sodę i posiekaną kapustę oraz szczypior. Smażymy bardzo cienkie naleśniki. Składamy w takie kształty jakie nam odpowiada i podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz