sobota, 2 marca 2019

Deser stracciatella z mango

Ubita śmietanka z serkiem waniliowym danio z dodatkiem kawałków czekolady do tego mango zmiksowane z galaretką. Prosty deserek okazał się bardzo pyszny. 

250 ml. śmietanki kremówki min.30%
1 serek danio waniliowy
1 łyżka cukru pudru
pół tabliczki czekolady deserowej
1 puszka mango w zalewie( ok 250 g po odsączeniu)
1 galaretka najlepiej o żółtym kolorze ( u mnie brzoskwiniowa)
1 mały śmietan-fiks 8 gram

Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
Galaretkę zalewamy 250 ml. wrzątku, dokładnie mieszamy, studzimy.
Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru ,gdy śmietana zacznie gęstnieć dodajemy śmietan-fiks i serek danio ,dalej ubijamy aż całość zgęstnieje. (2 łyżki odkładamy do dekoracji)
Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, następnie przekładamy porcjami do pucharków. ( ja użyłam małych po jogurtach z biedronki 6 sztuk)
Mango odcedzamy z zalewy i miksujemy dokładnie aby nie było grudek, dodajemy wystudzoną ale nie stężałą galaretkę, jeszcze raz krótko miksujemy do połączenia się składników.
Masę z mango wlewamy porcjami na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki aby stężała. 
Dekorujemy odłożoną wcześniej śmietanką, można posypać startą czekoladą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz