Dziś mam dla Was fast food w najlepszym wydaniu! Te pyszne wege burgery w stylu meksykańskim to mieszanka samych dobroci: czerwonej i czarnej fasoli, kukurydzy, komosy ryżowej, masy warzyw i aromatycznych przypraw. Żeby maksymalnie ułatwić sobie życie, do ich przygotowania użyłam dania Chili Con Quinoa marki FRoSTA. Jeśli dopiero oswajacie się z kuchnią roślinną to według mnie idealne rozwiązanie :) Taka mieszanka z prostym składem, doprawiona bez zbędnej chemii i gotowa w kilka minut może być początkiem kreatywnych, kulinarnych eksperymentów! Burgery podałam w domowych, szybkich bułkach, które łatwo przyrządzicie bez jajek i nabiału.
Meksykańskie wege burgery
Drukuj przepisSkładniki
► danie Chili Con Quinoa FRoSTA [1 opakowanie/ 500 g]
► bułka tarta [4-5 płaskich łyżek]
► olej do smażenia [ok. 2-3 łyżki]
► mąka pszenna [3 do 4 szklanek / ok. 400-500 g]
► drożdże instant [7 g / 1 saszetka]
► mleko roślinne – owsiane, sojowe, migdałowe [1 i 1/2 szklanki]
► cukier [2 łyżki]
Dodatkowo:
► szczypta soli
► ulubione dodatki
Przygotowanie
- Mleko roślinne podgrzać w rondelku z cukrem na małym ogniu, aż cały cukier się rozpuści. Mleko powinno być letnie, nie gorące.
- Do ciepłego mleka dodać drożdże, wymieszać i zostawić na kilka minut.
- Do mokrych składników dodać 2 szklanki mąki, szczyptę soli i wymieszać mikserem ze spiralkami do ciasta drożdżowego, aż do połączenia składników. Od tego momentu dodawać po pół szklanki mąki i mieszać mikserem do momentu, aż ciasto zacznie formować kulę i odklejać się od ścianek miski. To ciasto ma być klejące i bardzo mięciutkie, w żadnym wypadku twarde i zwarte. Zmienne ilości mąki zależą od temperatury, zwykle wystarczą 3 lub 3 i pół szklanki mąki.
- Gdy ciasto uformuje się w gładką, miękką kulę, przełożyć na blat oprószony mąką i zagnieść ręcznie przez 2-3 minuty.
- Ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- W międzyczasie podgrzać danie Chili Con Quinoa FRoSTA na patelni – 4 minuty pod przykryciem, aby wszystkie składniki się ogrzały i kolejne 4 minuty już bez przykrycia, aby odparować wodę.
- Ciepłą mieszankę przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym na niezbyt gładką masę (chcemy widzieć kawałki strączków i warzyw, aby finalne burgery miały ciekawą teksturę.
- Do zmiksowanej masy dodać bułkę tartą i wymieszać do połączenia składników.
- Gotowe, wyrośnięte bułki można posmarować mlekiem roślinnym i oprószyć sezamem. Piec przez 15 minut, aż do uzyskania złotej skórki.
- Kiedy bułki się pieką, możemy wrócić do przygotowywania burgerów. Masę podzielić na 4 równe części i zwilżonymi dłońmi uformować kotlety.
- Smażyć burgery na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu ok. 1-2 minut z każdej strony.
- Bułki wyjąć z pieca, przestudzić, przekroić i nadziewać ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
6 komentarzy
Ale w przepisie do burgerów nie dodaje się mąki tylko bułkę tartą…
*tak, chodziło oczywiście o bułkę, mój błąd ;)
Niestety coś poszło nie tak, burgery się rozpadają. Nawet trudno je obrócić na patelni
Być może mąka jest mniej chłonna (różnice w temperaturze i wilgotności powietrza), dodałabym odrobinę więcej mąki, do połączenia składników.
Czy mleko musi być roślinne? Jeśli nie to zwykle ilu procentowe? ,;)
Może być krowie, jak najbardziej :) 1,5% , 2 % lub 3,2%, zawartość tłuszczu nie zrobi tu większej różnicy :)