Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia – może je wykonać w dwóch wersjach – tak jak ja – na herbatnikach, bądź bez herbatników – obie wersje są równie pyszne i wszystko zależy od Was na jaką wersję macie ochotę :) Możecie również podwoić ilość polewy czekoladowej i połowę porcji wylać na spód ciasta zamiast układać herbatniki.
Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia to super pomysł na wykorzystanie białek, którego np. zostały nam po wypiekach na Tłusty Czwartek, gdzie schodzi duża ilość żółtek, a białką pozostają niewykorzystane.
Z niewykorzystanych białej jaj można również upiec małe bezy lub np. tort bezowy Dakłas. A Wy jakie macie przepisy na wykorzystanie białek po pączkach, faworkach itd? :)
Ptasie mleczko bez pieczenia – Składniki:
Składniki na domowe Ptasie mleczko
- 9 białek
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków (ewentualnie zwykłego cukru) – lub trochę więcej jeśli lubicie słodkie łakocie
- 3 płaskie łyżki żelatyny – ok. 30 g
- 150 ml zimnej, przegotowanej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
- ok. 35 herbatników (u mnie Mini Betini – ok. 140 g)
Składniki na błyszczącą polewę czekoladową:
- 4 łyżki cukru pudru – ok. 50 g (lub 4 łyżki drobnego cukru do wypieków)
- 6 łyżek (90 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżki kakao – ok. 20 g
- 60 g masła
- 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny – ok. 5 g
- 2 łyżki (30 ml) gorącej wody
* szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na ptasie mleczko bez pieczenia:
- Przygotować polewę wedle wskazówek w tym przepisie: Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną. Pozostawić ją do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, a w między czasie zacząć przygotowywać piankę na Ptasie Mleczko.
- Blaszkę o wymiarach 23 cm na 33 cm wyłożyć najpierw folią spożywczą, a na dnie formy poukładać herbatniki (u mnie były to Mini Betinii, małe herbatniki- 35 sztuk).
- Żelatynę wsypać do miseczki, namoczyć w 150 mililitrach zimnej, przegotowanej wody. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Białka jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać drobny cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę oraz aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez parę sekund do czasu połączenia się składników. Gotową piankę bezową przelać na spód wyłożony herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki, by masa się schłodziła i stężała. Smacznego!
Jajka na surowo są niebezpieczne, można załapac salmonellę. Ja z białek piekę ciasteczka kokosanki, są pyszne.