Menu

Gołąbki z ryżem

Tradycyjne gołąbki z ryżem, które smakują wszystkim, chociaż zdecydowanie zbyt rzadko je robię. Gołąbki są łatwe do przygotowania, ale do ich zrobienia potrzeba nieco czasu.

Podsmażone gołąbki z ryżem i mięsem
Najwięcej czasu zajmuje oddzielenie liści od kapusty, wymaga to nieco większej uwagi, aby się nie poparzyć. Proporcje ryżu w stosunku do mięsa według mnie są dość dobre, gdyż bardziej jest wyczuwalne mięso, ale jak kto lubi. Gołąbki dobrze smakują również na drugi dzień podgrzewane na patelni, gdy lekko się zapieką.
Gołąbki z ryżem piekę w piekarniku albo gotuję w szybkowarze, jeśli w szybkowarze to krócej. Gotowanie w szybkowarze zapobiega wydostawaniu się zapachu gotowanej kapusty i przyśpiesza przygotowanie.

Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki na gołąbki z ryżem:

  • duża główka białej kapusty 
  • kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g ryżu białego
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego 

Jak zrobić gołąbki z ryżem?

  1. Odmierzyć dwa razy tyle wody ile zajmuje w naczyniu ryż. Wodę lekko posolić,  gotować w niej ryż przez około 7 minut i odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Ryż wchłonie wodę i napęcznieje. 
  2. Kapustę oparzać w dużym garnku z gotującą się wodą. Zdejmować z główki liście i ścinać twarde części łodygi. Do trzymania i wyjmowania kapusty z wrzątku używam korkociągu do wina, który wkręcam w środek twardego głąba kapusty. Zdecydowanie ułatwia to pracę i zapobiega poparzeniu się rozgrzaną kapustą.
  3. Cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie lekko podsmażyć, wystudzić i dodać do mięsa.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Mięso najpierw wymieszać z przyprawami, cebulą i czosnkiem, a następnie połączyć z wystudzonym ryżem.
  6. Na liście kapusty układać mięso i zawijać, nadając im kształt gołąbków.
  7. Gołąbki włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, zalać 250 ml bulionu lub lekko osolonej wody i dodać liście laurowe i ziele angielskie. Z wierzchu przykryć pozostałymi niekształtnymi liśćmi kapusty.
  8. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 60 minut.
  9. Podawać z sosem pomidorowym, dobrze smakują również na dzień następny, podgrzane na patelni.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię zarówno polane sosem pomidorowym jak i odsmażone na patelni na smalczyku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj zjadlabym sobie takiego gołąbka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry