Pyszny, uniwersalny i dość prosty przepis na domowy schab na kapuście kiszonej, który sprawdzi się na niejedną okazję, szczególnie w chłodniejsze dni, jest to więc świetna opcja na obiad świąteczny. Sprawdzony przepis od gospodyń domowych, dla innych gospodyń i oczywiście gospodarzy!
Dlaczego warto spróbować tego przepisu? – Czyli trochę o pozytywnym działaniu kapusty kiszonej!
Dania z kapustą kiszoną są świetnym pomysłem nie tylko ze względu na walory smakowe ale też przez właściwości prozdrowotne kapusty kiszonej na nasz organizm. Już sama kapusta w sobie może poszczycić się wieloma cennymi dla naszego zdrowia związkami, w tym takimi o działaniu antynowotworowym.
Kapusta kiszona z kolei, ma przede wszystkim działanie pozytywnie na układ pokarmowy, ponieważ ma dobry wpływ na procesy trawienia. Wzmacnia również odporność, a także ma pozytywne działanie na serce i kondycję skóry. Co więcej, kapusta kiszona jest niskokaloryczna, a nawet obniża poziom cholesterolu! Zawiera w sobie wiele drogocennych witamin dla naszego organizmu, na przykład witaminę C, A, E i K. Ponadto, kapusta kiszona jest też źródłem magnezu i potasu.
Warto więc wzbogacać swoją dietę w kapustę, w tym szczególnie w kapustę kiszoną. Każdy z nas zna takie dania z nią w roli głównej, jak bigos czy kapuśniak, danie które proponujemy w tym artykule jest jednak nieco mniej standardowe. Schab w kapuście kiszonej, a nawet schab w kapuście słodkiej… Jest wiele możliwości przyrządzenia schabu w kapuście, tak żeby była częstszą bohaterką naszych obiadów!
Podstawowe informacje o naszym przepisie
- Porcja: wystarczająca dla pięciu, do siedmiu osób
- Potrzebny czas do przygotowania dania: około 1,5 godziny
Potrzebne składniki do wykonania
- Schab (bez kości): 70 dekagramów
- Kapusta kiszona: 1 kilo
- Wywar warzywny (na przykład z kostki): półtorej szklanki
- Olej: 4 łyżki lub smalec: 2 łyżki
- Mąka: 2 łyżki
- Słodka śmietana 18%: 1 szklanka
- Warzywa: cebule (dwie), czosnek (od 2 do 4 ząbków)
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier
- Potrzebne jest również żaroodporne naczynie i działający piekarnik.
Sposób przygotowania schabu w kapuście
- Najpierw należy posiekać grubo kapustę. Następnie zalać ją gorącym wywarem warzywnym i gotować pod przykryciem przez około 30 minut.
- W międzyczasie, gdy kapusta się gotuje, można zająć się już mięsem. Schab pokroić (tak jak na kotlety) i tłuczkiem rozbić lekko. Obtoczyć mięso w mące i przyprawić solą. Następnie obsmażyć schaby na rozgrzanym tłuszczu.
- Posiekać cebulę, po czym smażyć ją na tłuszczu, który nam jeszcze pozostał, do zarumienienia. Następnie dodać zarumienioną cebulę do kapusty i wymieszać z nią. Dodaj czosnku, pieprzu i trochę cukru.
- Teraz do akcji wkracza żaroodporne naczynie. Należy najpierw wysmarować je tłuszczem, po czym położyć do niego pierwszą warstwę kapusty (połowę z tego co mamy ogółem). Następnie kładziemy schaby i drugą (a zarazem ostatnią) warstwę kapusty (wszystko co nam z niej zostało).
- Teraz czas na śmietanę. Mieszamy ją dokładnie i starannie z mąką, tak żeby nie było żadnych grudek. Taką powstałą mieszankę dosalamy i wylewamy na kapustę z mięsem.
- Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego (do temperatury 200 stopni Celsjusza) piekarnika. Zapiekamy tak przez 30 minut.
- Gotowe danie możemy podać z ziemniakami ale również z pyzami, które równie dobrze smakują w daniach na słodko jak i w tych wytrawnych!