Ryba w kukurydzianej panierce i domowe frytki

Ryba w kukurydzianej panierce i domowe frytki Dziś przepis na pyszny i prosty domowy obiad. Ryba w kukurydzianej panierce, a do tego domowe frytki i nasza ulubiona surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulką. Przygotowanie jest oczywiście bardzo proste. Wystarczy tylko pamiętać, aby rybę rozmrozić dzień wcześniej (u mnie płaty z mintaja). Podane w przepisie ilości starczą z powodzeniem na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Taka pyszna, chrupiąca ryba w prostej kukurydzianej panierce smakuje nawet dzieciom. Spróbujcie i Wy.

Przepis na rybę w chrupiącej kukurydzianej panierce

Składniki:

  • 9 filetów z mintaja
  • do oprószenia ryby: sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Do panierki:

  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 2 czubata łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pieprz i sól

Dodatkowo:

Na frytki:

Przygotowanie:

Rozmrożone i osuszone płaty z mintaja (ja zostawiam je na noc na tacy, aby spokojnie się rozmroziły) kroimy na pół, a następnie oprószamy pieprzem, solą i słodką czerwoną papryką. Odstawiamy na kilkanaście minut.

Do miski wsypujemy obie mąkę i dodajemy czubatą łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki, mieszamy.

W głębokim talerzu mieszamy widelcem jajka z 1 czubatą łyżeczką słodkiej czerwonej papryki, solą i pieprzem (ilość jak do tradycyjnej panierki na kotlety).

Rybę po kolei maczamy w mieszance mąkę, następnie w jajku i znów w mące. Smażymy partiami na złoto na klarowanym maśle.

Rybę podajemy z domowymi frytkami i ulubioną surówką. Ja polecam Wam do takiej ryby surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulką.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz