Ciasto kruche
3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml.)
5 jaj żółtka ( białka wykorzystamy później)
200 gram margaryny lub masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem przesiać dodać resztę składników ,wymieszać i ugnieść ciasto.
Jedną trzecią część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Pozostałym ciastem wykładamy formę do pieczenia 24cm/39 cm
Masa serowa
1 kg sera twarogowego mielonego w wiaderku
1 jajko
150 gram margaryny lub masła
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy w proszku
1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo 3/4 szklanki cukru zwykłego do ubicia z białkami
Jajko ucieramy z cukrem i margaryną albo masłem na puszystą masę.
Dodajemy kolejno po łyżce sera cały czas miksując.
Na koniec dodajemy budyń i dokładnie mieszamy
Masę serową wykładamy na blaszkę wyłożoną ciastem.
Brzoskwinie kroimy na plasterki i wykładamy na masę serową.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na masę serową z brzoskwiniami.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki I ucieramy na tarce o dużych oczkach na ubite białka.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. grzałki góra dół bez termoobiegu.
Następnie zostawiamy włączoną tylko dolną grzałkę i pieczemy jeszcze 10/15 minut.
Po upieczeniu najlepiej zostawić ciasto w piekarniku do przestudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
czy spodniego ciasta nie trzeba wczesniej podpiec?
OdpowiedzUsuńNie nie ma takiej potrzeby :)
Usuńczy spodniego ciasta nie trzeba wczesniej podpiec?
OdpowiedzUsuńnie potrzeba podpiekać :)
UsuńKoniecznie wypróbuję w te święta 😊mam nadzieję że go nie spieprzę 😁
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda powodzenia i smacznego oraz smacznych świąt :)
UsuńSernik przepyszny. Tym razem zrobiłam z borówkami i też rewelacyjny ponieważ borówki nadały kwaskowy posmak
UsuńTylko jedno jajko? A dalej piszesz białka? Proszę o potwierdzenie🙂
OdpowiedzUsuńDo ciasta 5 żółtek a na później zostawiamy białka to znaczy że ubijamy i rozkładamy na owoce
UsuńDo kruchego były jajka(tylko żółtka)więc białka zostały🤭
UsuńDo kruchego były jajka (żółtka)więc białka zostały
Usuńmasz 5 białek bo do kruchego ciasta wykorzystasz tylko 5 żółtek
UsuńTak 5 żóltek do kruchego a białka które zostaną później ubijamy i na owoce pozdrawiam :)
UsuńPychota
OdpowiedzUsuńPrzepyszny!
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam "ręki" do serników, a ten wyszedł przepyszny, polecam!
I dziękuję za przepis :)
a czy mozna z mandarynkami z puszki?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście :)
UsuńSuper, to praktycznie mój sernik, który robię od lat z tą różnicą, iż do ciasta na spód i wierzch dodaję tylko jedno jajko, natomiast do sernika 5 żółtek, reszta tak samo :))
OdpowiedzUsuńMój ulubiony 😊 i zawsze wychodzi, myślisz że udałby się z malinami zamiast brzoskwiń?
OdpowiedzUsuńMaliny ze względu na konsystencję mogą sie "rozjechać" i puścić dużo soku podczas pieczenia:)
Usuń