Pyszne, miękkie drożdżowe ciasto wypełnione wiśniami, pachnące wanilią i cytryną, z chrupiącą skórką... Dziecinnie proste do wykonania.
Strucla drożdżowa z dżemem
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- dżem wiśniowy
Kruszonka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Drożdże kruszę do miski, dodaję ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie mieszam, żeby drożdże się rozpuściły. Dodaję łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszam i odstawiam na 15 minut.
Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. Jajko wbijam do miski, dodaję cukier i miksuję do białości. Dodaję mąkę, sól, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wyrośnięte drożdże. Wszytko dokładnie mieszam (ja robię to zazwyczaj robotem). Pod koniec wlewam ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmuję na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję. Smaruję dżemem i zwijam roladę.
Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Wierzch ciasta smaruję delikatnie lekko ciepłym mlekiem i posypuję kruszonką. Piekę około 30 minut w 180 st C.
Strucla to jedno z naszych ulubionych ciast. Prosta w wykonaniu z możliwością łączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam drożdżowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) ostatnio robiłam chałkę, pierwszy raz bez glutenu :) wyszła :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńNiepozorna a ile dostracza przyjemnosci :)
OdpowiedzUsuńKochamy drożdżowe a jak jest jeszcze kruszonka to już w ogóle <3
OdpowiedzUsuńNa prawdę pyszne ciasto drożdżowe. Przetestowałam już trochę, ale do tego przepisu na pewno będę wracać.
OdpowiedzUsuńCiasto meeega :) Jak nie przepadam za drożdżowcami, tak to mogłabym jeść bez końca... ;) Do przepisu wracam regularnie
OdpowiedzUsuńJaki wymiar keksówki ?
OdpowiedzUsuńJa mam takie około 30cm na 13cm.
Usuń