lutego 25, 2019

Strucla drożdżowa z dżemem

Pyszne, miękkie drożdżowe ciasto wypełnione wiśniami, pachnące wanilią i cytryną, z chrupiącą skórką... Dziecinnie proste do wykonania.

Strucla drożdżowa z dżemem

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • dżem wiśniowy 
Kruszonka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Drożdże kruszę do miski, dodaję ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie mieszam, żeby drożdże się rozpuściły. Dodaję łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszam i odstawiam na 15 minut. 
Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. Jajko wbijam do miski, dodaję cukier i miksuję do białości. Dodaję mąkę, sól, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wyrośnięte drożdże. Wszytko dokładnie mieszam (ja robię to zazwyczaj robotem). Pod koniec wlewam ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmuję na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję. Smaruję dżemem i zwijam roladę.


 Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 
Wierzch ciasta smaruję delikatnie lekko ciepłym mlekiem i posypuję kruszonką. Piekę około 30 minut w 180 st C. 

10 komentarzy :

  1. Strucla to jedno z naszych ulubionych ciast. Prosta w wykonaniu z możliwością łączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, uwielbiam drożdżowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) ostatnio robiłam chałkę, pierwszy raz bez glutenu :) wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niepozorna a ile dostracza przyjemnosci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochamy drożdżowe a jak jest jeszcze kruszonka to już w ogóle <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Na prawdę pyszne ciasto drożdżowe. Przetestowałam już trochę, ale do tego przepisu na pewno będę wracać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto meeega :) Jak nie przepadam za drożdżowcami, tak to mogłabym jeść bez końca... ;) Do przepisu wracam regularnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki wymiar keksówki ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger