Labneh – domowy ser z jogurtów greckich

Labneh – domowy ser z jogurtów greckich Labneh, to nic innego jak prosty do zrobienia ser z jogurtów greckich. Kremowy, idealny bez dodatków, jak i z ulubionymi przyprawami. To takie proste domowe almette. Do przygotowania labneh w najprostszej wersji będziecie potrzebować jogurt grecki lub jogurt typu greckiego, sól, gazę (lub chustę serowarską czy też zwykłą pieluchę tetrową), sito i miskę. Taki najłatwiejszy ser z jogurtów wspaniale sprawdzi się na kanapki lub jako dodatek do innych dań. Dodając małą ilość soli do domowego sera możecie go później wykorzystać również do przygotowania najróżniejszych deserów. Ja najczęściej przygotowuję mój ser jogurtowy w dwóch wersjach – dla dzieci bez dodatków (z odrobiną soli), a dla reszty rodziny z ulubionymi ziołami.

Dlaczego ser z jogurtów, to tzw. Labheh?

Ser ten popularny jest głównie w Egipcie i na Półwyspie Arabskim. Z tym, że tam ser Labheh najcześciej formowany jest w kulki i obtaczany w ziołach lub polewany dobrej jakości oliwą z oliwek. Labheh w Arabii Saudyjskiej szykowany jest z mleka wielbłądów. Jak się domyślacie smak ma tym samym zupełnie inny.

Ja dziś przedstawiam Wam Labheh w mojej ulubionej wersji, czyli z małą ilością ulubionych przypraw. Widoczne są wewnątrz serka, dodając ich więcej zyskacie pyszny jogurtowy ser ziołowy. Spróbujcie, polecam.

Składniki: (z tej porcji wyjdzie Wam około 300 g gotowego jogurtowego sera)

Jeśli chcecie, aby Wasz Labhen był mocno ziołowy możecie dodać do niego dowolną ulubioną mieszankę ziół do około 3/4 łyżki.

Dodatkowo:

  • sito
  • chusta serowarska lub gaza, a nawet pielucha tetrowa

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy ze szczyptą soli i ulubionymi ziołami (jeśli wybieramy taką wersję).

Średniej wielkości sito układamy na misce lub garnku. Sito wykładamy chustą serowarską lub podwójnie złożoną gazą czy też pieluchą tetrową (w zależności od tego co posiadamy). Nakładamy nasz ser, zostawiamy na chwilę. Po czy związujemy końce naszej chusty gumką.

Miskę z sitem wkładamy do lodówki na noc. W misce powinna zebrać się serwatka. Ser po wyjęciu z chusty nadaje się od razu do jedzenia.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz