Sałatka z buraczków i batatów

Smaczna, kolorowa sałatka. Lekko słodkawa. Miałam w domu granat, dodałam więc jego pestki do sałatki. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem. Ich kwaskowy smak dobrze kontrastuje z pozostałymi, słodkimi składnikami. Użyłam też gotowych, już ugotowanych buraczków. To znacznie skróciło przygotowania. Bataty ugotowały się w czasie gdy kroiłam buraczki i cebulę.  Sałatkę dobrze jest przygotować trochę wcześniej, aby składniki miały szansę się przegryźć. Bardzo polecam!

Inspiracją był przepis ze strony Szybka przemiana



składniki
0,5 kg buraków ugotowanych lub upieczonych,
250 g batatów,  ugotowanych lub upieczonych,
250 g  ogórków kiszonych,
1 mała czerwona cebula
pęczek szczypiorku,drobno pokrojony

sos
5 łyżek oliwy
1/2 -  3/4 łyżki ostrej musztardy - do smaku,
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczka  pieprzu 

do podania
trochę szczypiorku
garść ziarenek granatu - opcjonalnie

przygotowanie
Buraki, bataty i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać, wstrząsając słoikiem. 
Składniki sałatki włożyć do miski,  wymieszać, polać sosem i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami granatu i szczypiorkiem. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary