sobota, 23 lutego 2019

Kotlet devolay

Smaczny kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej złotej panierce   wypełniony w środku masłem i zieloną pietruszką. Klasyk który smakuje chyba każdemu. Idealny do podania na rodzinny obiad.


Na 4 porcje

Filet z kurczaka 4 szt pojedyncze
ok 3 łyżki zimnego masła
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Klarowane masło do smażenia

Do panierowania 

mąka pszenna
roztrzepane jajko
bułka tarta

 Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki i górną grubszą część mięsa



Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (najlepiej użyć do tego folię spożywczą),delikatnie aby nie było dziurek, boki nieco cieniej 


Przyprawiamy solą i pieprzem, na środku  układamy masło i zieloną pietruszkę


Szerszą część mięsa zakładamy do środka, boki delikatnie zbijamy tłuczkiem


Następnie zawijamy po skosie w rulon



Formujemy devolaya starannie dociskając końcówki, aby masło nie wypłynęło podczas smażenia.
Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy w sporej ilości średnio rozgrzanego masła klarowanego z każdej strony na złoty kolor ok.10/13 minut.






1 komentarz:

  1. Robię identyczne tylko smażę w głębokim oleju - odsączam Pyszne.

    OdpowiedzUsuń