sobota, 23 lutego 2019

Naleśniki bananowe

Do przygotowania tych przepysznych naleśników najlepsze będą bardzo dojrzałe, brązowe banany smaczny sposób na ich wykorzystanie aby się nie zmarnowały.Podane z sosem czekoladowym to idealne śniadanie czy deser.


2  bardzo dojrzałe banany ok.200 gram
1 i pół szklanki mleka (szklanka 250 ml)
1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml.)
2 małe jajka lub 1 L
1/4 szklanki oleju
szczypta soli

Banany obieramy, dzielimy na mniejsze części przekładamy do miski
dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto powinno być gęstawe ale lejące.
Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, posmarować olejem nakładać ciasto porcjami.
Smażymy na średnim ogniu, uważamy aby nie był zbyt mocny bo naleśniki będą się przypalały,ale nie może też być zbyt słaby bo będą przywierać do patelni i ciężko będzie odwrócić na drugą stronę.Ciasto bananowe jest bardzo delikatne i pulchne.Także każdy musi sobie ustawić moc palnika według siebie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz