Jeśli zwykły pączek na obchody Tłustego Czwartku to dla Ciebie zbyt mało, to mam w zanadrzu coś ekstra! Oto spełnienie marzeń każdego łasucha — Jego Wysokość Pączkoburger we własnej osobie! Oczywiście zapominamy wtedy o liczeniu kalorii i ukrywamy się przed naszym dietetykiem oraz trenerem personalnym, bo każą nam przebiec półmaraton. 😉 Ale zdecydowanie warto jest zgrzeszyć! Pączkowa buła skrywa w sobie kawałek soczystej wołowiny, grillowany i ciągnący się ser, chrupiący bekon, rukolę oraz pikantny chutney mango. Taki pączkoburger to jest sztos! Jeśli na Tłusty Czwartek planujecie usmażyć pączki, to zostawcie sobie kilka bez nadzienia i złóżcie sobie takiego burgera. 😉
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 30 g roztopionego masła
- 10 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
- 1 dojrzałe mango
- 1 biała cebula lub 2 szalotki
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu winnego
- szczypta kuminu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól
Burgery:
- 500 g antrykotu wołowego
- 1 mała cebula lub szalotka
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka musztardy Dijon
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- oliwa do posmarowania (opcjonalnie)
Dodatki:
- 4 garście rukuli
- 4 oscypki lub gołki
- 12 plastrów surowego boczku wędzonego
PRZYGOTOWANIE
Pączki
- Drożdże pokrusz i dodaj do letniego mleka. Wsyp 1 łyżkę cukru oraz mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut aż drożdże się wzburzą.
- Do miski wsyp mąkę oraz sól i wymieszaj. Następnie wlej zaczyn oraz masło oraz dodaj żółtka. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Można się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie już miękkie i lśniące włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na około 1-1.5 cm. Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy ok. 6 cm, a następnie odstaw je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możesz podgrzać olej do 175-180ºC.
- Pączki smaż z każdej strony po około 2 minuty. Temperatury oleju należy cały czas pilnować. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, zaś przy za niskiej nabiorą one za dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
Chutney z mango
- Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj i przysmaż przez chwilę na oleju koksowym.
- Kolejno dodaj pokrojone w niedużą kostkę mango, wsyp cukier i wlej ocet. Gotuj przez kilka minut, często mieszając, aż mango zmięknie i powstanie gęsty sos.
- Dopraw kuminem oraz solą do smaku. Odstaw do wystudzenia.
Burgery
- Wołowinę zmiel na grubych oczkach (możesz także kupić już zmieloną na burgery). Cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem. Dopraw kolendrą i musztardą.
- Uformuj 4 kotlety o średnicy 6 cm. Opcjonalnie, jeśli nie masz nieprzywierającej patelni, posmaruj je oliwą. Przed samym grillowaniem posyp je świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Pączkoburgery
- Boczek przysmaż, aż stanie się chrupiący na suchej patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gołkę lub oscypka grilluj kilka minut, aż ser stanie się miękki.
- Pączki przekrój na pół. Ułóż rukolę, połóż burgera, grillowany ser oraz bekon i polej chutneyem z mango. Przykryj drugą połówką pączka i podawaj. Pączkoburger najlepiej smakuje od razu po zrobieniu.
4 komentarze
Świetny tłustoczwartkowy burger. Pierwsze pączki podobno były ze słoniną lub boczkiem, także Twoja wersja to ekskluzywna wersja prototypu. Super pomysł 🙂
Właśnie! Dużo osób o tym nie wie. Wtedy już taki pączkoburger nie wydaje się już aż tak dziwny 😉
Zjadłabym ze smakiem…mniam 🙂
Zachęcam do wypróbowania 😉