Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami

/ 4

Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Zdrowe danie z kaszą pęczak i warzywami jest świetnym posiłkiem dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie i cenią nieskomplikowane jego przygotowanie.

Pieczone warzywa z kaszą jęczmienną i mięsem
Uwielbiam posiłki jednogarnkowe, w których przygotowanie nie muszę wkładać dużego wysiłku. Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami jest tak proste do zrobienia, że każdy na pewno przygotuje je bez trudu. Pęczak jest gruboziarnistą kaszą, dlatego korzystnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Kasza razem z warzywami to spora dawka zdrowego błonnika, witamin i minerałów. Do tej potrawy wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale może też być dowolne niezbyt tłuste mięso wieprzowe lub nawet drobiowe.
Jednogarnkowy obiad z pęczaku, warzyw i mięsa
Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki na mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • duży korzeń selera
  • 2 pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka suszonego koperku
  • 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • około 5 łyżeczek soli
  • 3 szklanki gorącej wody
  • tłuszcz do obsmażenia 

Jak zrobić mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami?

  1. Kaszę opłukać w zimnej wodzie, rozłożyć na dnie brytfanki wysmarowanej odrobiną oleju. Wierzch oprószyć 1/2 łyżeczki koperku, oregano, łyżeczką pieprzu ziołowego i zalać gorącą wodą z rozmieszaną łyżeczką soli.
  2. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić każdy kawałek solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Mięso krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i ułożyć równomiernie na kaszy. Mięso będzie zanurzone w wodzie, ale tak ma być, gdyż w czasie pieczenia kasza wodę wchłonie.
  3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Cebulę rozłożyć równomiernie na mięso.
  4. Warzywa obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki, wymieszać z odrobiną koperku i kminkiem, rozłożyć równomiernie na wierzchu mięsa i delikatnie posolić.
  5. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez około 60 minut.
  6. Po upieczeniu wszystko wymieszać, przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze około 10 minut, aby kasza wchłonęła cały płyn. Można również po wymieszaniu składników naczynia już nie przykrywać, tylko wstawić do piekarnika i podpiec jeszcze około 5 minut, aby szybciej płyn odparował. Osobiście stosuję pierwszą opcję, drugą tylko wtedy, jeśli trafi się pęczak, który słabo chłonie wodę.
  7. Danie świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, jak również na drugi dzień podgrzane.

    Zobacz również: kurczak pieczony na ryżu z warzywami.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *