Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej





Gołąbki robię nie za często. Są dosyć czasochłonne, zwłaszcza gdy  używam białej kapusty.
Tym razem postanowiłam ułatwić sobie zadanie i zrobiłam gołąbki zawijane w kapustę włoską.
Miałam też trochę ugotowanej kaszy gryczanej i kaszy bulgur, co znacznie przyspieszyło przygotowania. Jeżeli zostają mi jakieś nie zjedzone resztki kasz, zamrażam je - sprawdzają się potem idealnie np przy szykowaniu gołąbków. 
To danie robię na różne sposoby. Były już gołąbki z wolnowaru klik,  i gołąbki  duszone lub pieczone klik. Dzisiejszy przepis to gołąbki z piekarnika - takie lubię najbardziej. Bardzo polecam! 


GOŁĄBKI Z KASZĄ W KAPUŚCIE WŁOSKIEJ -  PRZEPIS

składniki na ok. 14 sztuk
1 główka kapusty włoskiej 


farsz
500 g mielonej wieprzowiny
200 g ugotowanej kaszy bulgur
120 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 średnia cebula,
1 łyżeczka soli - lub do smaku
pieprz
ostra papryka ( dałam w płatkach) - do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
150 g pokrojonych pomidorów z puszki
olej lub masło do smażenia


na sos
500 ml rosołu,
250 g pomidorów z puszki
sól, pieprz.



przygotowanie

Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor.
Przygotować farsz: połączyć mielone mięso z kaszami, dodać przesmażoną cebule, posiekany czosnek, pietruszkę, pomidory sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.
Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Wyciąć głąb. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć połową odłożonych liści. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego. Składniki sosu wymieszać i zagotować, Zalać gołąbki, na wierzchu położyć pozostałe liście. Garnek przykryć 
Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 60 min. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary