Wytrawne gofry ryżowe z suszonymi pomidorami

Wytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację, a także do lunchboxa.





Składniki:


Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Pomidory suszone kroimy na drobne kawałeczki.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą.
Do żółtek dodajemy mleko ryżowe oraz olej i mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory suszone, a na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce.
Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w formie kanapek.



















* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny