Zupa krupnik jest jedną z częściej gotowanych zup w moim domu. Krupnik ugotowany na indyku jest delikatny w smaku, wszystkim smakuje i jest łatwy do zrobienia. Zupy są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Krupnik najczęściej gotuję na kawałku mięsa drobiowego, aby zupa nie była zbyt tłusta. Babcia dla odmiany gotowała na mięsie wieprzowym raczej dość tłustym i krupnik był bardzo zawiesisty. Po jego zjedzeniu trudno było zjeść całe drugie danie. U mnie w krupniku obowiązkowo musi być gruba kasza jęczmienna i ziemniaki. Zupa świetnie smakuje również z dodatkiem suszonych grzybów.
Ilość porcji: 3 litry zupy
Ilość porcji: 3 litry zupy
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki na zupę krupnik:
- 250 g indyka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 ziemniaki
- duża marchewka
- 10 łyżek grubej kaszy jęczmiennej
- 1/2 pora
- 3 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- wiązka koperku
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- pieprz naturalny i sól do smaku
Jak zrobić zupę krupnik?
- Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zimnej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małej mocy palnika około 40 minut.
- Następnie dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki, marchewkę i pora oraz cebulę i czosnek.
- Gdy warzywa będą już miękkie dodać kaszę, majeranek, tymianek i pieprz ziołowy. Gotować około 15 minut, aż kasza będzie dobrze rozgotowana.
- Zupę przyprawić do smaku pieprzem i solą, dodać koperek i zagotować.
- Przed podaniem chwilę odczekać, aby wszystkie składniki krupniku ze sobą się połączyły.
Smak tradycji☺
OdpowiedzUsuń