piątek, 15 lutego 2019

Naleśniki bolońskie zapiekane z serem

To danie w smaku przypomina lazanię.Bardzo syty i smaczny obiad który zasmakuje chyba każdemu.



Naleśniki
1 jajko
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju 
szczypta soli
Farsz
500 gram mięsa mielonego
1 średnia cebula
200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka suszonej bazylii
sól
pieprz 
Sos
1 mała cebulka
1 łyżeczka bazylii
1 duży ząbek czosnku 
1 puszka krojonych pomidorów 400 g
1 łyżka masła
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
20 ml śmietanki słodkiej
ok. 200 gram żółtego sera

Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładkie lejące ciasto.
Smażymy nie zbyt grube naleśniki.

W garnku przesmażamy mięso mielone z cebulką, przyprawiamy, następnie dodajemy włoszczyznę całość dusimy do miękkości.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Na dużej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w drobną w kostkę cebulę,zeszklić.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pomidory z puszki ,przyprawiamy i dusimy do momentu aż pomidory się  nieco rozgotują od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec wlewamy śmietankę i dalej gotujemy aż sos zgęstnieje.( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody)

Na środek każdego naleśnika układamy ok 2 łyżki farszu, zawijamy boki naleśnika do środka i zawijamy w rulon (jak np. krokiety)
Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
 Polać sosem pomidorowym i posypać serem.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz