Bułki Pieczywo

Bułki do kebaba

Kuchnia : Turecka | Czas przygotowania : 25 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : 4 sztuki

Bułki do kebaba – wbrew pozorom nie jest je tak ciężko zrobić. Niby ich wykonanie zajmuje trochę czasu, jednak jest to głównie czas oczekiwania na wyrośnięcie bułek. Ich zagniatanie i przygotowanie to już robota tylko na kilka minut. Tak więc jeśli macie ochotę na domowe bułki do kebaba, to gorąco polecam wypróbować ten przepis :) Pieczywo to można mrozić, a następnie podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie ;)

Bułki do kebaba – Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550)
  • 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • garść sezamu do oprószenia bułek

Dodatkowo potrzebne będą:

  • duża blacha od piekarnika
  • papier do pieczenia
  • pędzelek

ciasto drożdżowe na bułki do kebaba

ciasto drożdżowe w misce

wyrośnięte ciasto drożdżowe

ciasto na bułki do kebaba smarowane żółtkiem

ciasto na bułki do kebaba posmarowane żółtkiem i posypane sezamem

Przepis na bułki do kebaba:

  1. Do przegotowanej, ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągu, na 15-20 minut aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
  2. Do miski wrzucić pozostałą mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Najpierw wymieszać wszystko łyżką, a następnie za pomocą rąk lub robota kuchennego zagnieść na gładkie ciasto. Najlepiej wyrabiać je (gnieść, rozciągać) przez minimum 15 minut aż ciasto będzie idealnie gładkie i elastyczne. Dużą miskę oprószyć wewnątrz mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągnąć ją na kształt koła. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do  200 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
  4. Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, ponacinać ją wzdłuż ostrym nożem (porobić takie paski jak na załączonym zdjęciu). Następnie za pomocą pędzelka  posmarować pieczywo rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
  5. Piec bułkę do kebaba w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut, do zarumienienia. Po ostygnięciu pokroić na 4 części. A następnie każdą cześć przekroić w poprzek, by utworzyć kieszonkę w bułce. Takie bułki do kebaba można również zamrozić, a potem podgrzać na grillu elektrycznym – wtedy smakują identycznie jak w prawdziwym kebabie. Smacznego!


Inspiracja
bułki do kebaba

chleb do kebaba

pieczywo do kebaba

4.8 / 5 ( 462 głosów )

18 thoughts on “Bułki do kebaba”

  1. Pierwszy raz robilem juz x czasu temu i wyszły, za każdym razem gdy mam ochotę na kebab, wracam do tego przepisu. Polecam gorąco!!!!

  2. Buła genialna. Pierwszy raz robiłam cokolwiek z drożdżami i bałam się trochę bo ciasto lepiło się niemiłosiernie (nie mam pojęcia czy tak miało być). Efekt końcowy okazał się jednak fenomenalny więc kończę oficjalnie współpracę z wszelkimi budkami z kebabem :))

  3. Bułki wyszły świetne. Robiłem już 2 razy.
    W przypadku suchych drożdży 2 paczki po 7g
    W przypadku mokrych wystarczy 40g
    Dodatkowo dodałem za drugim razem o 1 płaską łyżeczkę soli więcej i buły perfekcyjne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here