Bułki do kebaba – wbrew pozorom nie jest je tak ciężko zrobić. Niby ich wykonanie zajmuje trochę czasu, jednak jest to głównie czas oczekiwania na wyrośnięcie bułek. Ich zagniatanie i przygotowanie to już robota tylko na kilka minut. Tak więc jeśli macie ochotę na domowe bułki do kebaba, to gorąco polecam wypróbować ten przepis :) Pieczywo to można mrozić, a następnie podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie ;)
Bułki do kebaba – Składniki:
- 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550)
- 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko do posmarowania bułek
- garść sezamu do oprószenia bułek
Dodatkowo potrzebne będą:
- duża blacha od piekarnika
- papier do pieczenia
- pędzelek
Przepis na bułki do kebaba:
- Do przegotowanej, ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągu, na 15-20 minut aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
- Do miski wrzucić pozostałą mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Najpierw wymieszać wszystko łyżką, a następnie za pomocą rąk lub robota kuchennego zagnieść na gładkie ciasto. Najlepiej wyrabiać je (gnieść, rozciągać) przez minimum 15 minut aż ciasto będzie idealnie gładkie i elastyczne. Dużą miskę oprószyć wewnątrz mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągnąć ją na kształt koła. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, ponacinać ją wzdłuż ostrym nożem (porobić takie paski jak na załączonym zdjęciu). Następnie za pomocą pędzelka posmarować pieczywo rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
- Piec bułkę do kebaba w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut, do zarumienienia. Po ostygnięciu pokroić na 4 części. A następnie każdą cześć przekroić w poprzek, by utworzyć kieszonkę w bułce. Takie bułki do kebaba można również zamrozić, a potem podgrzać na grillu elektrycznym – wtedy smakują identycznie jak w prawdziwym kebabie. Smacznego!
Inspiracja
Pierwszy raz robilem juz x czasu temu i wyszły, za każdym razem gdy mam ochotę na kebab, wracam do tego przepisu. Polecam gorąco!!!!
Ile bułek wychodzi z tego przepisu?
Jedna . Dzieli się ja na 4
A jak uzyc suchych drożdży zamiast świeżych?
25g drożdży świeżych to 7g suszonych
Własnie zrobiłem wyszły bardzo dobre.
Dziś robię tę bułkę 1 raz. czekam kiedy będzie upieczona… Nie mogę się doczekać
Wczoraj robiłam – wspaniały przepis.
To moje pierwsze ciasto drodżowe. To moje pierwsze ciasto w życiu. Fenomenalny przepis. Dziękuję.
Robię te bułkę juz xxxx raz. Zawsze idealna.
Buła genialna. Pierwszy raz robiłam cokolwiek z drożdżami i bałam się trochę bo ciasto lepiło się niemiłosiernie (nie mam pojęcia czy tak miało być). Efekt końcowy okazał się jednak fenomenalny więc kończę oficjalnie współpracę z wszelkimi budkami z kebabem :))
Super! Cieszę się bardzo <3
Bułeczki wyszł kozak, tak prawilnie że krzyknę, elo!!!!
Do jakiej średnicy rozciągać ciasto na bułkę:)
Rozciągam na szerokość blachy z piekarnika :)
Bułki wyszły świetne. Robiłem już 2 razy.
W przypadku suchych drożdży 2 paczki po 7g
W przypadku mokrych wystarczy 40g
Dodatkowo dodałem za drugim razem o 1 płaską łyżeczkę soli więcej i buły perfekcyjne
bułki wyszły extra! trochę podlałam wody
super, jutro wypróbuję przepis :)