Naleśniki a'la szarlotka z bezą i kruszonką

Pomysł na niebanalne naleśniki! Znalazłam go u Kasi z bloga Gotuj z Cukiereczkiem i wykorzystałam sposób ich podania, modyfikując przepis pod siebie.
Naleśniki z nadzieniem jabłkowym pod bezą i kruszonką cynamonową z płatków owsianych, zapiekane w piekarniku. Coś pysznego! Ze zwykłych naleśników powstał deser a'la ciasto, który można pomylić z szarlotką 😉 Deser należy do dość słodkich, a to ze względu na bezę, której nie da się odchudzić z cukru, bo po prostu nie wyszłaby. Dlatego zrezygnowałam z posłodzenia naleśników oraz nadzienia jabłkowego, a jedynie dałam go do kruszonki. Jeżeli Wasze jabłka są bardzo kwaśne to również możecie posłodzić je niewielką ilością cukru.
Takim deserem naleśnikowym możecie zaskoczyć nie tylko domowników, ale również gości... bo któż nie lubi naleśników?!



Składniki:

Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
  • ok. 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza:
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2-3 łyżki mąki owsianej
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Naleśniki:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

Nadzienie:
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż lekko zmiękną, ale nadal będą w całości.
W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać. Na końcu dodajemy cynamon.

Możemy użyć również gotowych jabłek w słoiku, tylko musimy mieć na uwadze, że będą one dużo słodsze niż te zrobione w domu.

Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym i zwijamy - najpierw boki składamy do środka (ale nie do końca jak na krokiety, tylko tak jak na zdjęciu poniżej - około 3-4 cm  każdej strony), a następnie zwijamy w rulon. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.

Beza:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na naleśnikach.

Kruszonka:
Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane i dodajemy masło. Blendujemy, aż składniki się połączą. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę owsianą, cukier puder oraz cynamon i wyrabiamy kruszonkę w dłoniach.
Gotową kruszonką posypujemy bezę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25 min. Studzimy.













Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny