na słodko10.02.20193290
Poranny omlet z owocami, konfiturą i orzeszkami ziemnymi
Smacznego
czytaj przepis

Nie wiem, jak Was, ale mnie dobre śniadanie nastraja pozytywnie na resztę dnia. Dlatego też przywiązuję do tego posiłku dużą wagę. Staram się, aby śniadanie było smaczne i wartościowe. W sobotnie i niedzielne poranki z racji większej ilości czasu z rana zazwyczaj skuszę się na coś odmiennego od tygodniowego śniadaniowego menu.

A gdyby tak przygotować najprostsze śniadanie? Omlet. Tak prosty i smaczny, a jednak zaniedbywany w polskich domach. Poniżej przedstawiam najłatwiejszy przepis na jedną porcję, więc jeżeli planujecie nakarmić większą ilość osób, odpowiednio pomnóżcie składniki.

Składniki (na 1 omlet)

2 jajka

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka mąki pszennej

1 kiwi

garstka orzeszków ziemnych

2 łyżeczki ulubionej konfitury – ja użyłam figowej

Owoce można użyć dowolne, ulubione.

1 łyżka masła do smażenia

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy żółtka, cukier, a na samym końcu mąkę. Po dodaniu mąki całość mieszamy szpatułką. Na patelni roztapiamy masło, masę omletową wylewamy na patelnię, smażymy do ścięcia się masy, następnie odwracamy na drugą stronę. Smażenie jednej strony powinno trwać około 3 minut. Omlet podajemy na ciepło, dekorujemy kleksem konfitury, pokrojonymi owocami,posypane cukrem pudrem i orzeszkami. 

Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Wołowina po burgundzku
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 4 – pomarańcze, limonka i sos z granatów
na słodko
Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.