Kurczak w musztardzie pieczony na ziemniakach

Kurczak w musztardzie
Kurczak w musztardzie

Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony z ziemniakami i cebulą to sprawdzony przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Jest to danie bardzo proste do przygotowania, a jeśli zamarynujemy kurczaka dzień wcześniej, to resztę przygotujemy błyskawicznie. Do kurczaka z ziemniakami wystarczy podać surówkę i obiad mamy gotowy. Polecam!

Składniki na kurczaka w musztardzie:

    • około 5 udek z kurczaka (można wykorzystać inne części kurczaka np. skrzydełka)
    • 6-7 ziemniaków
    • 2 cebule
    • sól, rozmaryn

Na marynatę:

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • łyżka miodu (dałam lipowy)
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie

Udka myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą. Kurczaka smarujemy gruntownie marynatą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej, żeby marynował się przynajmniej 12 godz). Po tym czasie obrane ziemniaki kroimy w plastry. Cebule kroimy w piórka. Ziemniaki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy sól i rozmaryn.

Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a na nich układamy kurczaka. Całość pieczemy przez około godzinę w temp 180 C pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aby skórka z kurczaka się ładnie zarumieniła.

Kurczak w musztardzie
Kurczak w musztardzie

Zobacz inne przepisy na kurczaka:

Skrzydełka W Miodzie I Keczupie

Pieczony Kurczak W Sosie Teriyaki

Kurczak Pieczony Na Kiszonej Kapuście

Kurczak Na Warzywach

Kurczak Pieczony Z Warzywami

Kurczak Pieczony Z Ziemniakami

Kurczak Po Hiszpańsku

Print Friendly, PDF & Email