Obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą Lubicie łazanki? My bardzo. Chwila przygotowań, kilka prostych składników i obiad gotowy. Taka porcja łazanek spokojnie starczy dla dużej rodziny lub na obiad na dwa dni. Czy jest, to podstawowy przepis na łazanki? Zdecydowanie nie 😉 Uwielbiam urozmaicać znane i lubiane dania. Dziś dodałam trochę przypraw, przecieru, dużo kiełbasy i… wyszło naprawdę pysznie. Spróbujcie, polecam i Wam takie obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą. Makaron, kapusta, pieczarki i duża ilość kiełbasy. To musi smakować 😉
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- opakowanie kiełbasy – u mnie śląska wieprzowa Duda
- 1 cebula
- 1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
- mała szczypta granulowanego czosnku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- 250 g pieczarek
- 250 g makaronu łazankowego
- czarny pieprz i sól do smaku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy / trzemy na tarce. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę pieczarki (wcześniej obrane, ja używam samych kapeluszy). Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Mieszamy co jakiś czas i całość podsmażamy. Pod koniec doprawiamy do smaku słodką czerwoną papryką (najpierw 1 łyżka), szczyptą granulowanego czosnku, pieprzem (tego daje zawsze więcej) i solą. Mieszamy, jeszcze chwilę zostawiamy.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, znów mieszamy. Zostawiamy chwilę pod przykryciem. Po czym dodajemy stopniowo ugotowaną kapustę (plus 2-3 łyżki wody z jej gotowania), mieszamy. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Na koniec dodajemy ugotowany makaron, najlepiej stopniowo, aby wszystko ładnie wymieszać. Wyłączamy gaz i zostawiamy całość pod przykryciem, smaki ładnie przejdą.
Smacznego