poniedziałek, 11 lutego 2019

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami

Pyszny, sycący obiad, który zachwyci Waszych bliskich, a w szczególności amatorów pikantnych potraw. Połączenie ziemniaków, warzyw korzeniowych, kiełbasy i ziół w smaku przypomina słynny "garczek" przyrządzany nad ogniskiem. To aromatyczne i rozgrzewające połączenie świetnie sprawdzi się podczas chłodnych zimowych dni.


 Składniki
  • 700 g ziemniaków
  • 270 g kiełbasy (śląskiej/podwawelskiej/głogowskiej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • ćwierć selera
  • 375 g pietruszki
  • 400 g marchwi
  • 330 g śmietany 12%
  • 200 g sera żółtego
  • 1 paczka ziół do sałatek
  • pieprz
  • sól/vegeta
  • szczypta mielonego chili
Dodatkowo
  • masło do posmarowania formy
  • naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 21 x 29 cm

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości do miękkości (nie solimy wody!). Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej - będą łatwiejsze do pokrojenia. Gdy są już zimne kroimy je w grube talarki.

Pietruszkę, marchew oraz seler kroimy w plasterki, a cebulę w pióra.

Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Ma się usmażyć na złoto na własnym tłuszczu. Następnie na patelnię po kiełbasie wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Jeśli tłuszczu pozostałego po smażeniu kiełbasy będzie zbyt mało można dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Doprawiamy 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką ziół oraz 1/2 łyżeczki soli lub vegety.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy selera, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy tak jak cebulę i dusimy do miękkości. Jeśli warzywa będą się przypalać można je podlać niewielką ilością wody.

Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy śmietanę, chili, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczyptę vegety oraz 2 płaskie łyżeczki ziół do sałatek. Wszystkie składniki mieszamy.

Warstwy

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Składniki układamy w kolejności:
  • ziemniaki (doprawić ziołami, pieprzem i solą)
  • cebula
  • kiełbasa
  • warzywa
  • sos śmietanowo-serowy
  • ziemniaki
  • cebula
  • kiełbasa 
  • warzywa 
  • sos śmietanowo-serowy
Wierzch posypujemy ziołami do sałatek. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, przy użyciu funkcji "góra/dół" przez 20-25 minut. Jeśli lubicie mniej ostre potrawy ograniczcie ilość pieprzu i nie doprawiajcie sosu papryczką chili.

Z podanych składników wychodzi 6 dużych porcji.



Smacznego !

3 komentarze: