Menu

Sos bolognese

Najlepszy sos bolognese, jaki do tej pory jadłam. Sos jest bardzo sycący i łatwy do przygotowania. Sos bolognese jest bogaty w smaku, a podany na obiad z makaronem, na pewno wszystkim posmakuje.

Makaron z sosem włoskim z mięsa mielonego
Sos świetnie smakuje nie tylko podany od razu po zrobieniu, ale również podgrzany i nie wiem, czy nie jest jeszcze lepszy. Oprócz jedzenia takiego sosu z makaronem używam go również do przygotowania lazanii. 
Oczywiście, aby danie było smaczne, należy użyć dobrej jakości składników i nie skracać czasu duszenia. W tym przypadku to czas duszenia wpływa na smak i delikatność mięsa w sosie. 

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 150 minut

Składniki na sos bolognese:

  • 1 kg mielonego mięsa (część może być wołowego)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • puszka krojonych pomidorów lub 5 świeżych
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml mleka lub śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pieprz i sól do smaku (u mnie soli było 2,5 łyżeczki) 

Jak zrobić sos bolognese?

  1. Marchew, selera, czosnek, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Świerze pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
  3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć do momentu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz.
  4. Razem z boczkiem przyrumienić cebulę, a pod koniec dodać czosnek.
  5. Następnie dodać marchew, selera, oliwę i smażyć około 5 minut. 
  6. Po tym czasie dodać rozdrobnione mięso mielone i wymieszać z warzywami, smażyć, aż się przyrumieni.
  7. Do mięsa dodać pomidory, wino, oregano, cynamon, łyżeczkę pieprzu i dusić wszystko pod przykryciem około 30 minut.
  8. Dodać passatę i mleko, dusić wszystko pod przykryciem około 60 - 80 minut.
  9. Następnie dodać koncentrat i sól, po wymieszaniu gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. 
  10. Sos bolegnese najlepiej smakuje z ugotowanym al'dente makaronem. 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry