Chcecie kogoś uwieść w te Walentynki? A może po prostu chcecie powiedzieć: „kocham”. Moim zdaniem, jednym z lepszych sposobów na wyrażenie swoich uczuć są własnoręcznie przygotowanie słodkie wypieki od serca. Dlatego w tym roku przygotowałem dla Was coś ekstra, czym możecie zaimponować swojej drugiej połówce! Oto kruche ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami i malinami! Najlepsze w nim są te malutkie malinowe bezy, które przygotowałem z użyciem owocowego syropu. ❤️ To ciasto walentynkowe wbrew pozorom jest bardzo proste w przygotowaniu, bo wystarczy wyciąć kształt serca i upiec dwa kruche spody, a następnie przełożyć je śmietaną kremówką ubitą z białą czekoladą. Dekoracja, to już Wasza inwencja, ale uważam, że bezy i maliny są bardzo romantycznymi dodatkami. 🥰
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Bezy malinowe:
- 100 g świeżych lub mrożonych malin
- 2 białka
- 120 g + 30 g cukru
- szczypta soli
Krem z białej czekolady:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g białej czekolady
Dodatkowo:
- 30 g liofilizowanych malin
- 100 g świeżych malin do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Masło posiekaj do miski, wbij żółtka, wlej ekstrakt waniliowy oraz mleko. Zagnieć ciasto do połączenia się składników i uformuj z niego kulę. Wstaw ją do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie porcje. Każdą z nich rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość 3-4 mm i wytnij kształt serca. Najlepiej zrobić to przy pomocy szablonu wyciętego np. z papieru, aby połówki były równe.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut do złotego koloru i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem z białej czekolady
- Dzień przed przygotowywaniem ciasta w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i kolejno dodaj do niej pokrojoną białą czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady, nie gotuj! Przestudź, a następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- W dniu przygotowywania ciasta krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Bezy malinowe
- Maliny przełóż do rondelka. Wsyp cukier (30 g), wlej odrobinę wody i gotuj przez około kwadrans, często mieszając. Kolejno przecedź je przez sito i odstaw syrop do przestudzenia.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno wsypuj powoli cukier, cały czas ubijając do otrzymania lśniącej i sztywnej piany.
- Boki rękawa cukierniczego posmaruj częścią syropu, formując wewnątrz 3 pasy. Nałóż kolejno ubitą pianę.
- Za pomocą dekoracyjnych tylek w kształcie rozety, czy gwiazdy wyciskaj bezę na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Bezy susz w piekarniku nagrzanym do 120°C przez około godzinę. Pamiętaj, aby doglądać je od czasu do czasu, bo szybko mogą stać się brązowe. Odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta
- Na 2-3 godziny przed podaniem ułóż pierwszy kawałek ciasta na paterze lub blaszce, na której zamierzasz je podać (ciasto później trudno jest przenieść). Udekoruj wierzch, wyciskając połowę kremu.
- Przykryj drugim kawałkiem ciasta i czynność powtórz. Ciasto wstaw do lodówki, aby zmiękło.
- Przed samym podaniem udekoruj je malinami i bezami oraz posyp liofilizowanymi malinami startymi na puder.
2 komentarze
Boskie ciasto! Przepięknie wygląda i pewnie też tak smakuje!!! Uwielabiam bezy, maliny i białą czekoladę! Gdybym mogła w tym momencie zjadałabym monitor 😀
I o taki efekt właśnie mi chodziło! 😀 Dziękuję bardzo! 😊