Pizza orkiszowa pieczona na kamieniu

Jedna porcja ma:

Kalorie 945kcal
Węglowodany 93 g węgli
Białko 57 g białka
Tłuszcze 37 g tłuszczu
4 porcje

Ciasto

1710 kcal
500 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
-
2 łyżeczki soli himalajskiej
23 kcal
7 g drożdży suszonych
20 kcal
1 łyżeczka cukru
-
325 g wody
180 kcal
2 łyżki oliwy

Do podsypania

-
jasna mąka orkiszowa typ 630
-
semolina drobnoziarnista

Składniki

64 kcal
200 g passaty
2 kcal
1 szczypta cukru
-
sól
-
pieprz czarny mielony
-
czosnek niedźwiedzi cięty
-
bazylia (otarta)
-
oregano (otarte)
32 kcal
1 szt. cebuli czerwonej
13 kcal
0,5 szt. papryki zielonej
834 kcal
300 g sera żółtego mozzarella
24 kcal
140 g pieczarek
571 kcal
170 g kiełbasy salami
64 kcal
4 łyżki kukurydzy konserwowej
152 kcal
150 g filetu z piersi indyka
90 kcal
1 łyżka oliwy
-
papryka ostra mielona
-
przyprawa do kurczaka po węgiersku

Cały przepis ma:

  • 3778 kcal
  • 374 g węgli
  • 229 g białka
  • 147 g tłuszczu
  1. W dużej misce wymieszać mąkę i sól.
    W miseczce wymieszać drożdże z letnią wodą i cukrem, do rozpuszczenia. Odstawić na 5 minut.
    Następnie zrobić wgłębienie w mące i stopniowo wlewać do niego wodę z drożdżami, delikatnie mieszając składniki widelcem, aż do uzyskania konsystencji ciasta.
    Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, dodać oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto jeszcze przez kolejnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie.
    Ciasto oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem lub folią aluminiową i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Ciasto krótko zagnieść/odpowietrzyć, podzielić na 4 równe części, uformować z nich kule i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i semoliną. Odczekać kilka minut, aby ciasto zrobiło się delikatne i elastyczne.
    Każdą część ciasta delikatnie rozciągnąć na kształt koła o średnicy 30 cm. Ułożyć na stolnicy lub drewnianych łopatkach do pizzy podsypanych semoliną, przykryć papierowym ręcznikiem. Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
    Nagrzać piekarnik razem z kamieniem do 240°C (termoobieg) - powinien nagrzewać się przez ok. 20-30 minut.
     
    Ciasto przenieść na drewnianą łopatkę do pizzy podsypaną semoliną, równomiernie rozprowadzić na nim passatę (pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu), nałożyć większą część sera, następnie cebulę, salami, kawałki usmażonego wcześniej indyka, pieczarki, paprykę, kukurydzę i pozostałą część sera.
    Pizzę zsunąć na gorący kamień do pizzy i piec przez ok. 6,5 - 7 minut.
    W ten sam sposób przygotować pizzę z pozostałych części ciasta.
  2. Przygotowanie składników
    Passatę należy podgrzać w niewielkim garnku, na małym ogniu, tak aby trochę zgęstniała. Doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano.
    Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę pokroić w paseczki.
    Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
    Indyka pokroić w dosyć cienkie kawałki, doprawić ostrą papryką, przyprawami i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
  • Pizza orkiszowa pieczona na kamieniu
  • dodatkowy obraz dla Pizza orkiszowa pieczona na kamieniu
  • dodatkowy obraz dla Pizza orkiszowa pieczona na kamieniu

Pizza orkiszowa pieczona na kamieniu

Jedna porcja ma:

Kalorie 945kcal
Węglowodany 93 g węgli
Białko 57 g białka
Tłuszcze 37 g tłuszczu