Cześć! Dawno mnie tutaj nie było, ale wracam już na stałe. 🙂 Moja nieobecność była spowodowana miesięcznym stażem w jednej z gdańskich cukierni przez co niestety nie miałem czasu na prowadzenie bloga. Niedługo dowiecie się więcej, a tymczasem przejdźmy do przepisu! 😀 Tym razem zaprezentuję Wam tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów, aromatycznego curdu limonkowego oraz puszystej i delikatnej bezy szwajcarskiej… Pycha! Przepis pochodzi z programu Bake Off – Ale Ciacho, a jego autorem jest Krzysztof Ilnicki – właściciel gdańskiej cukierni UMAM.
Składniki i przepis na na migdałowe ciasto kruche:
- 145g masła
- 1 duże jajo
- 100g cukru pudru
- 40g mąki migdałowej
- 300g mąki pszennej typ 450
- 25g mąki ziemniaczanej
- 2g soli
Cukier puder, mąkę migdałową, pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło i jedno jajko. Wszystko siekamy dużym nożem do momentu, aż ciasto powoli zacznie nam się łączyć. W tym momencie musimy ciasto wyrobić rękoma. Wyrabiamy je krótko, staramy się jak najmniej je ogrzać. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało. Po tym czasie lekko wyrabiamy ciasto, by je uplastycznić, a następnie wałkujemy i przekładamy do foremki. Pieczemy w 170ºC przez około 60 minut – 30 minut z obciążeniem, następnie je zdejmujemy i pieczemy przez 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Składniki i przepis na lime curd:
- 30g wody
- 6g żelatyny
- 160g soku z limonki
- 150g jaj
- 100g żółtka
- 100g cukru
- 110g masła
- skórka starta z jednej limonki
Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy, aby napęczniała. Jajka, żółtka, cukier i sok z limonki umieszczamy w garnku (najlepiej z podwójnym dnem), a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz wcześniej namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i lekko studzimy. Następnie do przestudzonego curdu dodajemy skórkę startą z jednej limonki i mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Składniki i przepis na bezę szwajcarską:
- 150g białka
- 200g cukru
- szczypta soli
- 10g soku z limonki
- skórka starta z połowy limonki
Białka, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w szklanej misce nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy do momentu osiągnięcia 60ºC, po tym czasie zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej. Dodajemy sok, skórkę z limonki i miksujemy do momentu, aż beza będzie sztywna. Wykładamy bezę na stężały lime curd i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Moje smaki
wygląda bardzo pysznie
Ciasto prezentuje się wybitnie! Porywam kawałeczek… 🙂
Piękna tarta, a ta beza mnniamm….uwielbiam. Widzę, że mamy coś wspólnego 🙂 Ja też uwielbiam bezy 🙂
Mikołaju wspaniale pieczesz i masz talent pozdrawiam
Pyszna tarta.
wygląda absolutnie obłędnie! Po prostu MNIAM!
Moje smaki 🙂 Wygląda mega apetycznie 🙂 Pozdrawiam
Pycha, tez uwielbiam takie tarty, piec, no i jeść oczywiście:)
lubię tarty. Robi się je stosunkowo szybko. A jeszcze szybciej zjada 😉
Masz cudowną pasję. Tak trzymaj !
Pięknie wygląda, ale ja niestety nie lubię bezy 🙂
Pozdrawiam!
Ale to cudownie wygląda, uwielbiam takie połączenia smakowe. Kruche ciasto, kwaśny krem i słodka beza – po prostu pycha!
Piękny wypiek! 😀 Z ogromną przyjemnością przetestuje przepis we własnej kuchni. Zapraszam wpadnij do mnie, może coś Ciebie zaciekawi z moich propozycji.
Wow, dawno nie spotkałam kogoś, kto w tym wieku tak interesuje się pieczeniem! 😀
Mam 17 lat i też piekę 😉 Jak cię kiedyś zainteresuje, to mam Instagrama Ciastowa Panienka :).
Basia
O boże, jak to smacznie wygląda :O Najpewniej nie mój gust smakowy, ale oko zawsze można nacieszyć 😀