Tarta limonkowa z bezą szwajcarską
Ciasta kruche

Tarta limonkowa z bezą szwajcarską

Cześć! Dawno mnie tutaj nie było, ale wracam już na stałe. 🙂 Moja nieobecność była spowodowana miesięcznym stażem w jednej z gdańskich cukierni przez co niestety nie miałem czasu na prowadzenie bloga. Niedługo dowiecie się więcej, a tymczasem przejdźmy do przepisu! 😀 Tym razem zaprezentuję Wam tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów, aromatycznego curdu limonkowego oraz puszystej i delikatnej bezy szwajcarskiej… Pycha! Przepis pochodzi z programu Bake Off – Ale Ciacho, a jego autorem jest Krzysztof Ilnicki – właściciel gdańskiej cukierni UMAM.

Tarta limonkowa z bezą szwajcarską

Składniki i przepis na na migdałowe ciasto kruche:

  • 145g masła
  • 1 duże jajo
  • 100g cukru pudru
  • 40g mąki migdałowej
  • 300g mąki pszennej typ 450
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 2g soli

Cukier puder, mąkę migdałową, pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło i jedno jajko. Wszystko siekamy dużym nożem do momentu, aż ciasto powoli zacznie nam się łączyć. W tym momencie musimy ciasto wyrobić rękoma. Wyrabiamy je krótko, staramy się jak najmniej je ogrzać. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało. Po tym czasie lekko wyrabiamy ciasto, by je uplastycznić, a następnie wałkujemy i przekładamy do foremki. Pieczemy w 170ºC przez około 60 minut – 30 minut z obciążeniem, następnie je zdejmujemy i pieczemy przez 30 minut do uzyskania złotego koloru.

Tarta limonkowa z bezą szwajcarską

Składniki i przepis na lime curd:

  • 30g wody
  • 6g żelatyny
  • 160g soku z limonki
  • 150g jaj
  • 100g żółtka
  • 100g cukru
  • 110g masła
  • skórka starta z jednej limonki

Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy, aby napęczniała. Jajka, żółtka, cukier i sok z limonki umieszczamy w garnku (najlepiej z podwójnym dnem), a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz wcześniej namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i lekko studzimy. Następnie do przestudzonego curdu dodajemy skórkę startą z jednej limonki i mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy na godzinę do lodówki.

 

Tarta limonkowa z bezą szwajcarską

Składniki i przepis na bezę szwajcarską:

  • 150g białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 10g soku z limonki
  • skórka starta z połowy limonki

Białka, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w szklanej misce nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy do momentu osiągnięcia 60ºC, po tym czasie zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej. Dodajemy sok, skórkę z limonki i miksujemy do momentu, aż beza będzie sztywna. Wykładamy bezę na stężały lime curd i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Tarta limonkowa z bezą szwajcarską

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

16 Comments

  1. Piękna tarta, a ta beza mnniamm….uwielbiam. Widzę, że mamy coś wspólnego 🙂 Ja też uwielbiam bezy 🙂

  2. Ale to cudownie wygląda, uwielbiam takie połączenia smakowe. Kruche ciasto, kwaśny krem i słodka beza – po prostu pycha!

  3. Piękny wypiek! 😀 Z ogromną przyjemnością przetestuje przepis we własnej kuchni. Zapraszam wpadnij do mnie, może coś Ciebie zaciekawi z moich propozycji.

  4. Wow, dawno nie spotkałam kogoś, kto w tym wieku tak interesuje się pieczeniem! 😀
    Mam 17 lat i też piekę 😉 Jak cię kiedyś zainteresuje, to mam Instagrama Ciastowa Panienka :).
    Basia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *