Walentynkowe babeczki z michałkami

Walentynkowe babeczki z michałkami Dziś dzielę się z Wami przepisem na proste i szybkie w przygotowaniu babeczki z michałkami. Takie małe słodkości idealnie sprawdzą się na Walentynki. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba unikająca zazwyczaj kuchni. Panowie może i Wy się skusicie i podarujecie ukochanej własnoręcznie przygotowane słodkości. Do przygotowania babeczek użyłam cukru różanego, który wspaniale wzbogaca ich smak. Do tego wnętrze moich prostych babeczek kryje niespodziankę w postaci cukierka michałka. A zwieńczeniem jest porcja czekolady i słodkich czekoladowych chrupek. Czy ktoś wyobraża sobie Walentynki bez czekolady? Ja nie 😉

Walentynkowe babeczki z michałkami można przygotować w uroczych papilotkach tulipanach (wówczas wyjdą Wam 4 większe babeczki – idealne dla dwojga ;)) lub w mniejszych papilotkach (wówczas wyjdzie Wam 5-6 sztuk). Duży wybór papilotek i foremek, które doskonale sprawdzą się na Walentynki możecie nabyć na stronie Cuki Alfatec

 

Składniki: (na 4 większe lub 6 mniejszych babeczek)

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego – użyłam różanego
  • 2 jajka klasy A
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 cukierki michałki

Dodatkowo:

  • belgijska mleczna czekolada i czekoladowe chrupki

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy.

W miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i wlewamy przestudzone masło. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia składników (niezbyt dokładnie).

Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u mnie tulipany). Napełniamy częściowo ciastem, wkładamy połówkę cukierka i wykładamy resztę ciasta (do 3/4 wysokości papilotki).

Babeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 20 minut (czas pieczenia różny w zależności od piekarnika).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdobimy nią każdą babeczkę i posypujemy czekoladowymi chrupkami. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz