Tort marchewkowy “Daj mi jeszcze” ;-)

Dziś pokażę Ci przepis na tort marchewkowy, jaki upiekłam na urodziny mojego dziecka 🙂 W dekorowaniu brały udział małe rączki, więc zabawa była przednia 🙂 Ciasto smakowało małym i dużym gościom, więc śmiało mogę polecić 🙂 Tort jest delikatnie słodki, lekki krem cudownie go uzupełnia, a orzechy i polewa czekoladowa sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejny kawałek 🙂

Pierwotnie chciałam przeciąć na pół ciasto, przełożyć je krem i popracować nad równym “tynkiem”, tak, żeby powstało coś na wzór sammy naked cake. Jednak koncepcja całkowicie się zmieniła, gdy moje dziecko pojawiło się w kuchni 🙂 Małe rączki same posmarowały ciasto i posypały całość posiekanymi orzechami (które miałam przygotowane do czegoś innego). Nieskromnie powiem, że zachwycił mnie efekt końcowy. Mąż zasugerował, że lubi moje polewy czekoladowe i tym sposobem cała rodzina miała wkład w przygotowanie tortu marchewkowego.

 


Tort marchewkowy – przepis:Ciasto marchewkowe z kremem i orzechami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl. ubite marchewki startej na tarce o grubych oczkach (ok 360 g),
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki słodziwa (u mnie Stevia)
  • 1 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 opakowanie cynamonu (ok 20 g),

Krem:

  • 160 g śmietany 30%,
  • 140 g mascarpone,
  • 1 łyżka stevii,
  • kilka kropelek esencji z wanilii,
  • orzechy włoskie do ozdoby

Polewa:

  • 6 łyżek śmietany 30%,
  • 4 małe kostki czekolady (u mnie gorzkiej)

 

Przygotowanie:

  1. W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon.
  2. Jajka i Stevię ubij mikserem na puszystą masę.
  3. Zmiksuj ze sobą masę jajeczną i suche składniki z punktu pierwszego.
  4. Do ciasta partiami dodawaj marchewkę i olej – całość mieszaj łyżką.
  5. Ciasto nałóż do tortownicy (Ø ok 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180ºC (grzałka góra-dół).
  6. Teraz czas na krem:  wszystkie jego składniki zmiksuj w wysokim naczyniu – uważaj, bo na początku chlapie. Ale spokojnie, bo finalnie uzyskasz gęstą masę 🙂
  7. W kąpieli wodnej* rozpuść składniki polewy i odstaw do przestygnięcia.
  8. Ostudzone ciasto posmaruj krem, posyp orzechami, a na koniec polej polewą czekoladową.

 

Tort marchewkowy – rady:Ciasto marchewkowe z kremem i orzechami

 

Co to jest kąpiel wodna?!*

Na mały garnek lub rondelek z wodą nałóż szklaną lub metalową miskę.

Ważne jest, aby miska nie dotykała wody w garnku/rondelku.

Włącz palnik na minimalną moc.

Gotująca woda będzie ogrzewać naczynie w którym, mieszasz składniki polewy.

 

Jaka mąka?

Ja użyłam zwykłej pszennej, innym razem piekłam na orkiszowej tortowej.

 

Nie mam stevii:(

Można ją wymienić na ksylitol, erytrol lub zwykły cukier – wszystko zależy od tego co masz w szafce 🙂

 

Czym zastąpić esencje waniliową?

Tak, możesz ją wymienić na olejek waniliowy lub w ostateczności dać cukier waniliowy zamiast esencji i stevii.

 

Zobacz też inne przepisy na warzywa w cieście 🙂

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie, aby zobaczyć przepis 🙂 Życzę smacznego! 🙂

 

Warzywny keks
Keks z warzywami – obłędny i wytrawny
Fit ciasto marchewkowe z polewą
Fit ciasto marchewkowe – bardzo aromatyczne
Ciasto z marchewek
Ciasto marchewkowe – klasyczne, wilgotne i bardzo słodkie 🙂

(Odwiedzono 3 875 razy, 1 wizyt dzisiaj)

11 Replies to “Tort marchewkowy “Daj mi jeszcze” ;-)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *